Prvi ljubljanski roštilj ostaje kada pomislimo na jela s roštilja u Ljubljani, prvo što nam padne na pamet je gostilna pod rosnikom. već više od 30 godina uz popularnu šetnicu za Rožnik nudi jela s "pravog" roštilja, na drveni ugljen, a ne na električni. svoju ponudu opisuju kao balkanski roštilj, jer se prilagođava domaćem...
Cesta na Rožnik 18
Ljubljana
PRVI LJUBLJANSKI ŽAR OSTAJA Ko v Ljubljani pomislimo na jedi z žara, se zagotovo najprej spomnimo Gostilne Pod Rožnikom. Ob priljubljeni sprehajalni poti na Rožnik že več kot 30 let ponuja jedi s »tistega pravega« žara, na oglje, ne na elektriko. Svojo ponudbo označujejo kot balkanski žar, saj se prilagaja krajevnemu okusu tako po izbiri mesa – večinoma govedina in svinjina – kot tudi po uporabljeni manjši količini masti pri nekaterih tradicionalnih srbskih jedeh (novodobni slovenski okusi si pač ne želijo, da od jedi mast kar teče). Med njihovi specialitetami so klobasice, ki jih pripravljajo sami iz mešanice govedine in svinjine, čevapčiči in pleskavice pa so le iz govejega mesa. Na žaru pripravljajo tudi konjsko meso – med najbolj priljubljenimi jedmi so žrebičkovi medaljoni. Seveda so svojo ponudbo ves čas prilagajali povpraševanju, zato tudi vegetarijanci pridejo na svoj račun: ponujajo jim na primer zelenjavne ražnjiče (svežo zelenjavo na hitro popečejo), zeljanico in slano gibanico. Za otroke pa so na meniju zmeraj »dunajski« in pomfri ter številne sladice.