Pita od sirovih šparoga može biti izvrstan međuobrok kojim će svi biti oduševljeni. Proljetno jelo možete narezati na male komadiće i poslužiti kao "finger food", ali dobro paše i kao glavno jelo.
Hrustljava sirova pita s šparglji je odlična izbira za spomladansko malico, kosilo in celo večerjo. Odlično se znajde tudi v obliki prigrizka, saj narezana na manjše koščke služi kot domiseln “finger food”.
Recept za sirovo pito s šparglji:
Sastojci:
- 250 g odmrznutog lisnatog tijesta
- 1 jaje
- 2 žlice maslinovog ulja
- 100 g ricotte
- 100 g kiselog vrhnja
- žlica nasjeckanog peršina
- žlicu nasjeckanog vlasca
- šalica ribanog parmezana
- sol
- papar
- 400 g šparoga
Upute za pripremu:
Pečico predhodno segrejemo na 190 stopinj. Listnato testo razvaljamo na pomokanem pultu in oblikujemo pravokotnik. Robove testa zavihamo navznoter, da dobimo rob. Testo položimo na namaščen pekač in ga na več mestih prebodemo z vilicami. V skledi razžvrkljamo jajce in z njim premažemo testo. Pladenj položimo v pečico in počakamo, da se testo zlato rumeno zapeče. Med pečenjem pripravimo nadev. Šparglje očistimo, jim odstranimo olesenele dele in narežemo na rezine. V skledi zmešamo rikoto, kislo smetano, peteršilj, drobnjak, parmezan, sol in poper. Pečeno testo vzamemo iz pečice in ga premažemo z nadevom. Po nadevu enakomerno razporedimo šparglje in jih premažemo z oljem, ki ga lahko zmešamo z nekaj vode. Pekač položimo nazaj v pečico in pečemo še približno 10 minut.