Nove pećnice Gorenje odlikuju se najnovijim trendovima dizajna i kvalitetnim materijalima koji omogućuju jednostavno održavanje i čišćenje. Jedna od takvih funkcija je piroliza, automatsko čišćenje pećnice. To osigurava da u pećnici nema niti jedne masne mrlje ili drugih ostataka. Tako je naša pećnica spremna za ponovnu upotrebu. Ovaj put pripremili smo ukusnu musaku od janjetine i patlidžana. Ne zaboravimo ni nagradnu igru koja traje do 31. srpnja i može nam donijeti jednomjesečni online tečaj kuhanja na portalu chefa Bineta Volčiča.
Vgradne pečice Gorenje so tehnološko dovršene ter omogočajo odlično pečenje in raznovrstno pripravo hrane. V podjetju Gorenje so se odločili, da želijo uporabnikom omogočiti čim bolj preprosto pečenje z vrhunskimi rezultati, zato so zapletene procese pečenja hrane pretvorili v enostavne programe. V svojih 60-ih letih poglobljenih raziskav v svetu pečenja in kuhanja ter edinstvenih kulinaričnih užitkov, so našli rešitev v novi generaciji kuhinjskih aparatov Gorenje, ki jih za nas predstavlja priznani kuharski mojster Bine Volčič. Nove pečice tako odlikujejo najsodobnejši oblikovalski trendi in kakovostni materiali, ki omogočajo enostavno vzdrževanje in čiščenje.
Kaj je piroliza?
Čiščenje s pirolizo je najučinkovitejši in najnaprednejši način čiščenja pečice brez kakršnihkoli detergentov. Temperatura do 500 °C poskrbi, da je pečica povsem čista in brez enega samega maščobnega madeža ali drugih ostankov. Nežno čiščenje traja 90 minuta, srednje intenzivno 120 minuta, zelo intenzivno pa le 150 minuta; pri tem je učinek čiščenja posledično sorazmeren s trajanjem. Po koncu čiščenja obrišemo le še morebitne ostanke. Maksimalno trajanje in intenzivnost pirolitičnega čiščenja s 150-minutnim programom pa zagotavljajo modeli pečic Gorenje Superior.
ČITAJ VIŠE: Recept: Okruglice od skute sa šljivama - Gorenje & chef Bine Volčič
S pomočjo kuharskega mojstra Bineta Volčiča smo se tokrat lotili priprave slastne musake z jagnjetino in jajčevci. Pa dober tek!
Sestavine za pripravo musake Iz jagnjetine in jajčevcev (za 4 osebe):
- nekoliko žlica maslinova ulja
- 3 velike čebule
- 5 češnja češnjaka
- 1 kg mlete jagnjetine
- sol
- papar
- 200 ml crnog vina
- 2 žlici paradižnikovega koncentrata
- 400 g paradižnikovih pelatov
- 2 korenja
- 2 štapića cimeta
- 1 žlička pimenta
- 3 večji jajčevci
- 70 g maslaca
- 70 g bele moke
- 500 ml mlijeka
- 200 g ribanega sira
- 2 srednje velika jajca
1. Spodnje in zgornje grelo, 150°C, 30 minut
2. Grill z ventilatorjem, 200°C, 10 minut
V ponvi segrejemo olje, dodamo drobno narezano čebulo, sesekljan česen ter olupljeno in na manjše kocke narezano korenje. Ko se korenja rahlo obarva, dodamo meso, temperaturo povišamo in pečemo toliko časa, da meso enakomerno porjavi. Deglaziramo z vinom in tik preden tekočina povsem povre, dodamo še paradižnikov koncentrat in pelate, cimetovi palčki in piment. Kuhamo pol ure, občasno premešamo. Jajčevce narežemo na debeline dveh centimetrov, pokapljamo z olivnim oljem, solimo in popramo ter popečemo z obeh straneh.
Pripravimo še bešamel. Stopimo maslo, dodamo moko ter kuhamo minuto ali dve. Zmanjšamo temperaturo in postopoma dodajamo vroče mleko. Počasi naj vre 15 minut, nato dodamo 100 g sira, solimo in popramo. Ko se malce ohladi, vmešamo še jajci. V ognjevarno posodo po slojih zlagamo sestavine. Najprej pečene jajčevce, nato plast mesa, nato tretjino sirne omake. Priprava ponovimo. Na koncu naložimo jajčevce, prelijemo s preostalo omako in posujemo s preostalim sirom. Postavimo v predogreto pečico na 3. nivo in pečemo v dveh korakih. Pred serviranjem naj musaka počiva nekaj minut.
Da se ne zaboravi! Do 31. srpnja odvija se nagradna igra, gdje ćemo uz točan odgovor moći dobiti jednomjesečni online tečaj kuhanja na portalu chefa Bineta Volčiča.
Več informacij o pirolizi Gorenje:
gorenje.si
Više informacija o Bine Volčiču:
binevolcic.si