Sommelier je profesija koju obično povezujemo s vinom. Ali jeste li znali da postoji i sommelier vode?! A što radi ovaj traženi stručnjak? Isto što i vinski sommelier. U restoranima savjetuju gostima koja vrsta vode ide uz koje jelo. Ali sva voda je ista. Pa, istini za volju, baš kao i vina, flaširane vode se prilično razlikuju jedna od druge, a jedini sommelier vode u SAD-u, Martin Riese, moći će vam reći više o tome.
Sommelier za vodo je eden zadnjih ”modnih krikov” kulinarike, poklic pa se je pojavil leta 2005 v Italiji. Tovrstni sommelierji so sposobni po okusu prepoznati različne vrste vode in gostom svetovati katero vodo naj pijejo k določeni hrani.
ČITAJ VIŠE: Evian & Alexander Wang – jer dobra voda je umjetnost
Morda se vam zdi, da je izbira zelo omejena, a ne pozabimo, da ob običajnih vodah obstaja tudi tista z mehurčki (mineralna voda) in ta ima lahko zelo različne količine CO2 plina in različno vsebnost in vrsto mineralov. Ob ribah tako priporočajo vodo s čim manj minerali in brez mehurčkov, k mesu mineralna voda s precej CO2 in veliko mineralnih usedlin, k testeninam vodo s prgiščem mehurčkov in k sladici vodo s sladkimi mineralnimi usedlinami. Še več pa naj vam zaupa kar Martin Riese, edini poklicni sommelier za vodo v ZDA.