Turistička farma Firbas nalazi se u selu Cogetinci u Slovenskim Goricama, koja gostima nudi istinski kontakt s prirodom. Firbaši nas razmaze autentičnom domaćom kuhinjom, u kojoj se prije svega izdvaja meso od prleške tünke. Prleška tünka je dimljena ili pečena svinjetina u drvenoj posudi. ...
Cogetinci 60
Cerkvenjak
V vasi Cogetinci v Slovenskih goricah se nahaja turistična kmetija Firbas, ki gostom ponuja pristen stik z naravo. Firbasovi nas razvajajo s pristno domačo kuhinjo, kjer v prvi vrsti izpostavljajo meso iz prleške tünke. Prleška tünka je v leseni posodi v zaseki prekajeno ali pečeno svinjsko meso. Hišna specialiteta je žrebiček v naravni omaki s kvašenimi cmoki, temu sledijo še domači zajec v omaki, pečen piščanec na ajdovi kaši, svinjska pečenka s kruhovimi cmoki, domač golaž in dušeno rdeče zelje s pečenico, krvavico ali mlinci. Za vegetarijance pripravijo polnjene bučke, jajčevce ter paradižnike z ajdovo ali proseno kašo, pečeno zelenjavo, krompirjeve zrezke z ohrovtom, riževe zrezke z blitvo, polnjene palačinke s sirom, bučkine polpete, kuhane skutne štruklje in ajdove štruklje z orehi. Skoraj vse, kar lahko na turistični kmetiji okusimo, je domače. Iz krušne peči vsak dan zadiši po domačem kruhu, ki je lahko mešan, rženi, koruzni, beli, s semeni, ajdov z orehi ali sadni. Priljubljeni sta prleška gibanica iz vlečenega testa, ki je pečena v krušni peči na odprtem ognjišču, in kvasenica, ki je iz kvašenega testa s skuto na vrhu. Tisti, ki se odloči preživeti pri Firbasovih več dni, lahko prespi celo na seniku. Čez dan nam ni treba iskati aktivnosti v okolici, saj lahko gostje pomagajo pri vsakodnevnih opravilih, kot je delo v hlevu ali trgatev. Lahko si ogledamo veliko živali, jahamo konje, igramo nogomet, odbojko, streljamo z lokom ali si sposodimo kolo in raziskujemo okolico. Če nimamo časa za večdnevni oddih, moramo kosilo ali večerjo predhodno naročiti.