Roštiljanje i organiziranje piknika popularna je i ugodna aktivnost jer zbližava ljude i pruža pravi gurmanski doživljaj. No, piknik na otvorenom može brzo biti pokvaren zbog loše odabrane opreme za roštiljanje, stoga je ključno postaviti si neka bitna pitanja pri kupnji idealnog roštilja. Provjerimo na što moramo obratiti pozornost pri kupnji idealnog roštilja s kojim možemo organizirati vrhunski piknik.
Preden kupimo prvi roštilj, ki nam pride pred nos, si postavimo nekaj pomembnih vprašanj. Kje najraje pečemo na žaru? Doma, nekje Vanjski, na vikendu? Imamo na razpolago prostoren vrt, ali zgolj miniaturen balkon? Imamo voljo in čas za pripravo pravega ognja? Bo roštilj na plin, ki je za peko pripravljen takoj, zadostil naše gurmanske preference? Imamo raje peko v naravi, ali je vir električne energije venomer pri roki? Kako pomemben je za nas pravi ogenj in okus, ki ga tovrstno pečenje prida sočnemu mesu in ostalim žar dobrotam? Koliko truda smo pripravljeni vložiti v čiščenje rešetk našega žara? Da bo odločanje pri nakupu idealnega žara lažje, smo zbrali nekaj prednosti in slabosti različnih žarov.
Poglejmo, kateri bo tisti pravšnji, naš personalizirani roštilj, ki bo zadovoljil vse naše žar želje in nam omogočil organizacijo vrhunskega piknika!
Plinski žar
Plinski roštilji so izredno enostavni za uporabo, saj grelni ventili omogočajo precizen nadzor temperature pečenja, s čemer je pečenje žar dobrot popolnoma enostavno. Modeli se gibljejo od enostavnih, majhnih, ki zavzamejo le malo prostora, do pravih zunanjih kuhinj, nad katerimi bodo navdušeni tudi profesionalci. Prednost plinskega žara je tudi v tem, da ga je lako čistiti, saj je po pečenju potrebno zgolj umiti ploščo. Odlično se izkaže v spontanih žar trenutkih, saj je za pečenje pripravljen takoj, za seboj pa ne pušča umazanije, kot so pepel in saje.
Žar-kamin
Če imamo na razpolago veliko prostora, vrt ali prostorno teraso, obožujemo rustikalni videz in želimo roštilj, ki bo odporen proti vsem vremenskim razmeram, je vrtni kamin, narejen iz odpornega betonskega kamna, idealna izbira. Priprava ognja na tovrstnem žaru je malce bolj zamudna, saj nam bo predpriprava vzela vsaj urico časa. Čiščenje žar-kamina je enostavno, saj zadostuje že dosledno odstranjevanje pepela in čiščenje rešetke.
Žar s pokrovom
Pokrov na okroglem žaru omogoča zdravo in hitro peko žar poslastic. Izbiramo lahko med plinsko različico in okroglim roštilj na oglje, pri izbiri se vprašajmo, kako pomemben nam je okus in koliko časa smo pripravljeni vložiti v pripravo ognja in čiščenje. Prednost tovrstnih žarov je predvsem ta, da omogočajo enakomerno pečenje z vseh strani.
Namizni žar
Namizni žari so idealni za vse, ki so omejeni z majhnim balkonom in radi prirejajo piknici tako doma kot tudi na vikendu. Namizni žar je preprost za uporabo, hitro sestavljiv in vedno v pripravljenosti za takojšnje pečenje. Prednost tovrstnih žarov je enostavna poljubna nastavljivost temperature in izredno enostavno čiščenje, saj lahko majhno rešetko enostavno operemo v koritu ali pomivalnem stroju . Vir energije je pri električnem žaru elektrika, zato tovrstnega žara ne moremo uporabljati v naravi ali v parku.
V galeriji si oglejmo še nekaj zanimivih žar rešitev.