FBピクセル

休日の罪に対処する方法

ホリデーシーズンが近づき、それに伴い、より豊富な食べ物、遅い夕食、アルコール、甘いもの、脂っこいもの、ファストフードなどの消費量が増加するお祝いの日が近づいています...私たちは皆、夜の集まりやおいしい食べ物を静かに楽しみにしていますそして元気いっぱい。しかし、不健康な食事、睡眠不足、運動不足などで過剰に摂取すると、私たちの体はすぐに反応し、良い気分が倦怠感、疲労感、肌や髪の質などに変化してしまいます。

Praznični dnevi in večerna druženja seveda niso izgovor za nezdravo prehrano in nezdrav način življenja, vendar pa, če si občasno dopustimo take manjše pregrehe, si lahko ob tem pomagamo z nekaj preprostimi rešitvami do boljšega počutja in zdravja, ki jih kot strokovnjakinja za zdravo prehrano v Savna klubu Breza pogosto svetujem tudi svojim strankam.

Napolnimo svojo »shrambo« s svežim sadjem in zelenjavo

Nakupimo jabolka, limone, grenivke, pomaranče, limone, mandarine, kaki, hruške, kivi, kumare, bučke, ingver, zeleno listnato zelenjavo, rdečo peso, ohrovt, špinačo, brokoli, cvetačo, zelišča, začimbe,… Sveže sadje in zelenjava najrazličnejših barv naj bo skoz na razpolago in osnova našega jedilnika, celo pa je sadje in zelenjava prva stvar, ko želimo svoj organizem napolniti z novo energijo in zmanjšati negativne učinke nezdravih večerov/dni (zakisanost organizma, dehidracija, obremenjena jetra in ledvice,…). Zagotavlja nam celo paleto vitaminov in mineralov, antioksidantov in ostalih zaščitnih snovi, ki so nujno potrebne za okrepitev našega imunskega sistema in vsesplošnega zdravja. Zaradi visoke vsebnosti prehranske vlaknine in hranilnih snovi, sadje in zelenjava spodbuja tudi presnovne in prebavne procese.

IDEJA: Za zajtrk si privoščimo skodelico sadja iz posamezne skupine, npr. sladko sadje kot so kaki, kivi, banana ali citruse kot so mandarine, pomaranče, grenivke,…, za malico jabolko s cimetom in limoninim sokom, za kosilo in večerjo pa zelenjavo – dušeno, na žaru, svežo zeleno listnato zelenjavo, ki ji lahko dodamo lažje prebavljiva žita kot so prosena in ajdova kaša ali pa čez noč namočene stročnice kot so npr. leča, čičerika, fižol,… Solate si začinimo s hladno stiskanimi olji, dodajmo jim različne začimbe, ki imajo varovalne učinke na zdravje ter spodbujajo presnovne in prebavne procese, obogatimo pa jih lahko tudi z oreščki, semeni, avokadom, tofujem,…

Izogibajmo se…

Za ponovno vzpostavitev ravnovesja v našem organizmu, priporočam, da si obroke pripravite iz čim bolj svežih surovin in se izogibate naslednjim živilom:

  • pšenici, pšeničnemu belemu, mešanemu ali črnemu kruhu, jedi (testenine, njoki,…) iz pšenične moke, rafiniranemu kvašenemu testu
  • belemu rižu
  • pekovskim izdelkom
  • mesu, mesnim izdelkom in jajcem
  • vsej ocvrti hrani
  • hitri hrani
  • predpakiranim izdelkom (piškoti, krekerji, sladkarije, paštete, omake,…)
  • hidrogenirani maščobi (margarine, pekovski izdelki,…)
  • energijskim pijačam, kofeinu, gaziranim pijačam, sladkanim pijačam
  • soli, umetnim sladilom in sladkorju.

Pripravimo si napitek, bogat z vitamini in minerali

Napitek, bogat z vitamini in minerali.
Napitek, bogat z vitamini in minerali.

Osvežujoč napitek iz limone, kumar in ingverja, ki očisti organizem, umiri zgago, okrepi imunsko obrambo, uravna prebavo in nas napolni z energijo. Napitek pijte čez dan, najbolje na tešče ali pa med posameznimi obroki ter pred obroki, vendar ne med ali takoj po obroku, saj to upočasni prebavo.

原材料:

  • Sok 1 limone (po želji še pomaranče in grenivke)
  • ¼ kumare
  • 2 cm naribanega ingverja
  • 1,5 l mlačne vode

Dan začnimo malo drugače

Za vse, ki dneva ne morete začeti brez kave, si lahko ta prijeten obred privoščite malo drugače, z žitno kavo. Le-ta je brez kofeina, ima odlično aromo ter vsebuje številne zdrave sestavine kot so cikorija, ječmen, posamezne bolj kakovostne žitne kave pa tudi želod in fige. Če pa želite svojo jutranjo dozo kofeina, si privoščite zeleni čaj, ki kot močan antioksidant in spodbujevalec presnove, prav tako predstavlja odličen začetek dneva.

In še pika na i: pijmo dovolj vode čez dan

V fazi razstrupljanja in rehidracije organizma, je pitje vsaj dveh litrov vode čez dan nujno. Pomaga namreč pri čiščenju toksinov, pri delovanju ledvic in jeter, kakor tudi pri prebavnih in presnovnih procesih in zato med drugim preprečuje tudi zaprtje. Nenazadnje pa bo tudi naša koža lažje »zadihala« in postala bolj sijoča.

詳しくは

詳しくは:
www.savnabreza.com

2004 年からあなたとともに

年から 2004 私たちは都市のトレンドをリサーチし、情熱を刺激するライフスタイル、旅行、スタイル、製品の最新情報をフォロワーのコミュニティに毎日お知らせします。 2023 年からは、世界の主要言語でコンテンツを提供します。