お気に入りのチョコレートを開けたら、カビや白い粉のような白い斑点を見つけたことがあるかもしれません。チョコレートはカビが生えにくいので、カビが生えている可能性は非常に低いでしょう。しかし、なぜチョコレートはこんな見た目になるのでしょうか?
Izkazalo se je, da obstaja znanstveni razlog, zakaj je čokolada videti takšna. Ta čuden prah se imenuje čokoladni cvet. To se zgodi, ko se maščoba v čokoladi loči od preostalih snovi.
Ko čokolado pustite na toplem, se ta stopi. Maščoba se tako med segrevanjem in ohlajanjem loči od preostalih sestavin. Ko se ta dvigne na površje, ustvari bel, nekakšen prašen filter. Sladkor namreč kristalizira zaradi odvečne vlage.
Ali je takšno čokolado varno pojesti?
Okus čokolade se zaradi tega lahko spremeni, vendar je vseeno užitna. Čokolado je seveda najbolje hraniti pri sobni temperaturi. A poleti, ko je vroče je priporočljivo, da čokolado hranite v hladilniku, da se ne bo stopila ter zaradi čokoladnega cveta izgubila svojega okusa.