흑포도와 백포도가 더 건강합니까? 여기에 답이 있습니다…
Zaradi svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti ima ta sadež blagodejen učinek na celotno telo.
Pogosto se postavlja vprašanje, ali je belo ali črno grozdje bolj zdravo, ali redi in ali ga lahko uživamo med dieto. Prav tako marsikoga zanima, kako izbrati najboljše grozde na trgu. Tukaj je namig …
Iz 100 g grozdja dobimo približno 70 kalorij, zato ga lahko uživamo med dieto, a previdno pri drugih virih sladkorja. Grozdje vsebuje vitamine C, K in B1 ter minerale, kot sta kalcij in fosfor, vendar količine niso velike. Njegove najdragocenejše sestavine so polifenoli, antioksidanti, ki uničujejo škodljive snovi, pa tudi proste radikale, ki lahko povzročijo tumorje.
Belo grozdje je v marsičem podobno črnem. Ima približno enako energijsko vrednost, kar pomeni približno 20 odstotkov sladkorja, a je v primerjavi s črnim grozdjem revno s fenoli. Prav tako ni pretirano bogato s kalijem in kalcijem.
Prav zaradi polifenolov velja, da je črno grozdje bolj zdravo. Med njimi je najpomembnejši resveratrol, ki ima varovalne lastnosti za srce. Ob antocianinu pomaga tudi pri zmanjševanju tveganja za nastanek raka prostate in debelega črevesa, prehranske vlaknine v grozdju pa ugodno vplivajo na zdravje prebavnega sistema.
Nekaj grozdja na dan, približno 250 gramov, lahko pomaga pri lajšanju bolečin v kolenih, še posebej, če jih povzroča osteoartritis.
Ker je grozdje precej nasitno, lahko na njem temeljite redukcijsko dieto, a le-ta naj ne traja dlje kot štiri ali pet dni. Predvideva se, da čez dan pojeste približno kilogram grozdja, poleg tega pa se uživajo jedi, kot so kuhan krompir, rjavi riž in pečene ribe. Dovoljen je tudi manj masten mladi sir, ovseni kosmiči in sveža solata.
Ko boste na tržnici izbirali grozdje, dvignite grozd in ga nežno otresite – če sadeži ne odpadejo, je grozdje sveže.