따뜻하고 화창한 날과 바비큐는 와인과 치즈처럼 잘 어울립니다. 그러나 그들이 서로 얼마나 의존하는지를 고려하면, 솔직히 말하면 실제로는 태양 위의 그릴일 뿐입니다. 디자인 스튜디오 Lanzavecchia + Wai가 고안한 SUNPlace와 같은 태양열 그릴은 오래 전에 존재했어야 했습니다. 굽는 것이 항상 "더러운 작업"일 필요는 없기 때문입니다(숯 작업 읽기).
SUNPlace ni tipični žar, pravzaprav ni nujno niti žar. Lahko mu rečemo tudi solarni kuhinjski set s povečevalnim steklom, ki na ploščo za peko koncentrira sončne žarke. Pod njega sta se podpisala italijanska oblikovalka Francesca Lanzavecchia in oblikovalec s Singapurja Hunn Wai, ki sta želela, da SUNPlace funkcionira kot križanec med žarom in ploščo Teppanyaki (dodatna kuhalna površina za pripravo rib, morskih sadežev, govedine, zelenjave in ostalih jedi Teppanyaki kuhinje- japonski način peke na žaru). Navdih sta črpala iz priprave fondi hrane, korejskega načina priprave hrane na žaru in kitajskega v voku.
더 읽어보기: GoBQ – prvi zares lahko prenosni zložljivi žar na svetu #indiegogo
SUNPlace je bil ustvarjen za razstavo Le Affinità Selettive in v duhu milanskega Expa, katere rdeča nit je hrana in iskanje rešitev za globalne izzive ter trajnostne prehrambne rešitve. Narejen je iz hrastovega lesa, namesto indukcije ali plina oziroma ognja, pa za vročino plošče skrbi kompaktna fresnelova leča, leča francoskega fizika in izumitelja Augustina-Jeana Fresnela, prvotno namenjena za uporabo v svetilnikih, ki je glede na konvencionalne leče zmožna zelo ozke usmerjenosti sončnega žarka. Mizo pospremijo ”Mini-Me” stoli, na voljo pa je tudi poseben pribor za žar. Zakaj poseben? Zaradi svoje sploščene oblike ga lahko pod lečo segrejete in z njimi spečete zgornji del mesa ali zelenjave, medtem ko plošča skrbi za ”zadnjo plat”.