fbpx

SUNPlace – aurinkogrilli, joka käyttää ruoanlaitossa auringonvaloa hiilen sijaan

SUNPlace - kuhinja/žar na povečevalno steklo

Lämpimät aurinkoiset päivät ja grilli sopivat yhteen kuin viini ja juusto. Mutta kun otetaan huomioon, kuinka riippuvaisia he ovat toisistaan – jos ollaan rehellisiä, se on itse asiassa vain grilli auringossa – designstudion Lanzavecchia + Wain suunnitteleman aurinkogrillin, kuten SUNlace, olisi pitänyt olla olemassa jo kauan sitten. Koska grillaamisen ei aina tarvitse olla "likaa työtä" (lue puuhiilellä työskentely).

SUNPlace ni tipični žar, pravzaprav ni nujno niti žar. Lahko mu rečemo tudi solarni kuhinjski set s povečevalnim steklom, ki na ploščo za peko koncentrira sončne žarke. Pod njega sta se podpisala italijanska oblikovalka Francesca Lanzavecchia in oblikovalec s Singapurja Hunn Wai, ki sta želela, da SUNPlace funkcionira kot križanec med žarom in ploščo Teppanyaki (dodatna kuhalna površina za pripravo rib, morskih sadežev, govedine, zelenjave in ostalih jedi Teppanyaki kuhinje- japonski način peke na žaru). Navdih sta črpala iz priprave fondi hrane, korejskega načina priprave hrane na žaru in kitajskega v voku.

LUE LISÄÄ: GoBQ - Maailman ensimmäinen todella kevyt kannettava taitettava grilli #indiegogo

Ste že kdaj spekli čevapčiče s pomočjo sončnih žarkov?
Ste že kdaj spekli čevapčiče s pomočjo sončnih žarkov?

SUNPlace je bil ustvarjen za razstavo Le Affinità Selettive in v duhu milanskega Expa, katere rdeča nit je hrana in iskanje rešitev za globalne izzive ter trajnostne prehrambne rešitve. Narejen je iz hrastovega lesa, namesto indukcije ali plina oziroma ognja, pa za vročino plošče skrbi kompaktna fresnelova leča, leča francoskega fizika in izumitelja Augustina-Jeana Fresnela, prvotno namenjena za uporabo v svetilnikih, ki je glede na konvencionalne leče zmožna zelo ozke usmerjenosti sončnega žarka. Mizo pospremijo ”Mini-Me” stoli, na voljo pa je tudi poseben pribor za žar. Zakaj poseben? Zaradi svoje sploščene oblike ga lahko pod lečo segrejete in z njimi spečete zgornji del mesa ali zelenjave, medtem ko plošča skrbi za ”zadnjo plat”.

Kanssasi vuodesta 2004

Vuodesta alkaen 2004 tutkimme kaupunkitrendejä ja tiedotamme seuraajayhteisöllemme päivittäin viimeisimmistä elämäntavoista, matkustamisesta, tyylistä ja tuotteista, jotka inspiroivat intohimoa. Vuodesta 2023 alkaen tarjoamme sisältöä suurimmilla maailmanlaajuisilla kielillä.