fbpx

FIFA 월드컵 2014 - 요람에서 브라질까지 #1

Nogomet je v Braziliji na prvem mestu

축구는 전 세계 수많은 젊은이들의 팀 협력을 장려하고 동기를 부여하는 아름다운 게임일 뿐만 아니라 정치적, 국가적, 경제적으로 큰 영향을 미칩니다. 이 스포츠의 중심 글로벌 이벤트는 확실히 국제축구협회연맹(FIFA)이 4년마다 개최하는 월드컵입니다. 세계에서 가장 인기 있는 게임의 월드컵 결승전은 올림픽보다 어떤 곳에서는 더 많은 사람들이 지켜보는 곳이다.

Mednarodna federacija nogometnih zvez – FIFA je letos, 21. maja, praznovala 110. obletnico delovanja in do tega dneva ostajajo načela in cilji enaki tistim, ki so si jih zastavili gospodje v Parizu leta 1904: razvoj nogometa, organiziranje mednarodnih tekmovanj in reševanje sporov. Trenutno se FIFA pripravlja na začetek svetovnega pokala, ki ga bo letos gostila Brazilija. Prva tekma bo danes 12. junija, pomerili pa se bosta reprezentanci Brazilije in Hrvaške.

Prvi nogometni zametki … do danes

Kako je nogomet dobil obliko, v kakršni ga poznamo danes? Kje se je vse skupaj začelo? Nogomet obstaja že več tisoč let in skoraj vsaka kultura je uživala v brcanju žoge. Sodobni nogomet izvira iz Anglije, kjer je bila to priljubljena oblika preživljanja prostega časa študentov in delavcev. Britanci so z osvajanjem sveta in ustvarjanjem kolonij razširili navdušenje nad igro po celem svetu. Za ustanovitelja sodobnega nogometa pa velja angleški športnik Ebenezer Cobb Morley (od 1831 do 1924). Določil je osnove pravil igre in bil tudi med ustanovitelji angleške nogometne zveze (The Football Association), ki je bila ustanovljena leta 1863. Prva uradna mednarodna tekma se je odvila 30. novembra 1872 med ekipama Škotske in Anglije. Tekmo je spremljajo štiri tisoč gledalcev v mestu Patrick na Škotskem, končni rezultat pa je bil 0 : 0.

Mogočna Maracana – prizorišče finalnega obračuna, ki bo 13. julija. Foto: Renan Bacellar - Café das 4
Mogočna Maracana – prizorišče finalnega obračuna, ki bo 13. julija. Foto: Renan Bacellar – Café das 4

Ideja svetovnega pokala

FIFA je zasnovala idejo svetovnega pokala v 20. letih prejšnjega stoletja. Predsednik organizacije Jules Rimet je razmišljal o nogometnem dogodku, ki bi se vključil med olimpijske igre. Ideja prvotno ni bila dobro sprejeta in svetovni pokal se je samostojno prvič zaigral šele leta 1930 v Urugvaju. Iz Evrope so sodelovale reprezentance Francije, Belgije, Jugoslavije in Romunije. Druge evropske države so se pritožile zaradi oddaljenosti in zavrnile sodelovanje. Skupno je odigralo 13 držav, poleg evropskih so to bile še Urugvaj, Argentina, Brazilija, Bolivija, Čile, Paragvaj, Peru, Mehika in ZDA.

더 읽어보기: Ime mi je “Brazuca” in sem uradna nogometna žoga svetovnega prvenstva 2014

Maracana sprejme 80 tisoč gledalcev, rekordna zasedenost pa znaša kar 200 tisoč gledalcev, in sicer leta 1950 v času tekme med Brazilijo in Urugvajem. Foto: Marcio Insensee - Café das 4
Maracana sprejme 80 tisoč gledalcev, rekordna zasedenost pa znaša kar 200 tisoč gledalcev, in sicer leta 1950 v času tekme med Brazilijo in Urugvajem. Foto: Marcio Insensee – Café das 4

Prvi dve tekmi sta potekali istočasno 13. julija 1930 med Francijo in Mehiko (4 : 1) ter med ZDA in Belgijo (3 : 0). Prvi gol v zgodovini svetovnega pokala je zabil Lucien Laurent za Francijo, prvi pokal pa je iz rok Julesa Rimeta prejel Urugvaj, ko so premagali Argentino z 4 :2 pred 93.000 glavo množico v Montevideu. Svetovni pokal je z nadaljevanjem hitro napredoval in pridobil nesporni status največjega enotnega športnega dogodka v sodobnem svetu.

Danes svetovni pokal FIFA spremlja skoraj celotna svetovna javnost. Po uradnih podatkih je zadnje prvenstvo v Afriki leta 2010 spremljala kar milijarda ljudi, kar je sedmina celotnega človeštva, tekme v Južni Afriki pa si je v živo ogledalo četrt milijona obiskovalcev. Letos v Braziliji pričakujejo še višje številke, prav tako pa za svetovni prvenstvi v Rusiji leta 2018 in Katarju leta 2022.

Iker Casillas in Gelson Fernandes, utrinek z zadnjega svetovnega prvenstva v Južni Afriki 2010, kjer je Španija izgubila proti Švici z 1 : 0.  Foto: Arhiv Adidas
Iker Casillas in Gelson Fernandes, utrinek z zadnjega svetovnega prvenstva v Južni Afriki 2010, kjer je Španija izgubila proti Švici z 1 : 0. Foto: Arhiv Adidas

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.