fbpx

Fotbolls-VM 2014 - Från Cradle to Brazil #1

Nogomet je v Braziliji na prvem mestu

Fotboll är inte bara ett vackert spel som motiverar och uppmuntrar lagsamarbete mellan ett stort antal ungdomar runt om i världen, det har också en stor politisk, nationell och ekonomisk inverkan. Den centrala globala händelsen för denna sport är verkligen världsmästerskapet, som arrangeras vart fjärde år av det internationella fotbollsförbundet - FIFA. VM-finalen i världens populäraste spel ses av fler på vissa håll än OS.

Mednarodna federacija nogometnih zvez – FIFA je letos, 21. maja, praznovala 110. obletnico delovanja in do tega dneva ostajajo načela in cilji enaki tistim, ki so si jih zastavili gospodje v Parizu leta 1904: razvoj nogometa, organiziranje mednarodnih tekmovanj in reševanje sporov. Trenutno se FIFA pripravlja na začetek svetovnega pokala, ki ga bo letos gostila Brazilija. Prva tekma bo danes 12. junija, pomerili pa se bosta reprezentanci Brazilije in Hrvaške.

Prvi nogometni zametki … do danes

Kako je nogomet dobil obliko, v kakršni ga poznamo danes? Kje se je vse skupaj začelo? Nogomet obstaja že več tisoč let in skoraj vsaka kultura je uživala v brcanju žoge. Sodobni nogomet izvira iz Anglije, kjer je bila to priljubljena oblika preživljanja prostega časa študentov in delavcev. Britanci so z osvajanjem sveta in ustvarjanjem kolonij razširili navdušenje nad igro po celem svetu. Za ustanovitelja sodobnega nogometa pa velja angleški športnik Ebenezer Cobb Morley (od 1831 do 1924). Določil je osnove pravil igre in bil tudi med ustanovitelji angleške nogometne zveze (The Football Association), ki je bila ustanovljena leta 1863. Prva uradna mednarodna tekma se je odvila 30. novembra 1872 med ekipama Škotske in Anglije. Tekmo je spremljajo štiri tisoč gledalcev v mestu Patrick na Škotskem, končni rezultat pa je bil 0 : 0.

Mogočna Maracana – prizorišče finalnega obračuna, ki bo 13. julija. Foto: Renan Bacellar - Café das 4
Mogočna Maracana – prizorišče finalnega obračuna, ki bo 13. julija. Foto: Renan Bacellar – Café das 4

Ideja svetovnega pokala

FIFA je zasnovala idejo svetovnega pokala v 20. letih prejšnjega stoletja. Predsednik organizacije Jules Rimet je razmišljal o nogometnem dogodku, ki bi se vključil med olimpijske igre. Ideja prvotno ni bila dobro sprejeta in svetovni pokal se je samostojno prvič zaigral šele leta 1930 v Urugvaju. Iz Evrope so sodelovale reprezentance Francije, Belgije, Jugoslavije in Romunije. Druge evropske države so se pritožile zaradi oddaljenosti in zavrnile sodelovanje. Skupno je odigralo 13 držav, poleg evropskih so to bile še Urugvaj, Argentina, Brazilija, Bolivija, Čile, Paragvaj, Peru, Mehika in ZDA.

LÄS MER: Ime mi je “Brazuca” in sem uradna nogometna žoga svetovnega prvenstva 2014

Maracana sprejme 80 tisoč gledalcev, rekordna zasedenost pa znaša kar 200 tisoč gledalcev, in sicer leta 1950 v času tekme med Brazilijo in Urugvajem. Foto: Marcio Insensee - Café das 4
Maracana sprejme 80 tisoč gledalcev, rekordna zasedenost pa znaša kar 200 tisoč gledalcev, in sicer leta 1950 v času tekme med Brazilijo in Urugvajem. Foto: Marcio Insensee – Café das 4

Prvi dve tekmi sta potekali istočasno 13. julija 1930 med Francijo in Mehiko (4 : 1) och honung ZDA in Belgijo (3 : 0). Prvi gol v zgodovini svetovnega pokala je zabil Lucien Laurent za Francijo, prvi pokal pa je iz rok Julesa Rimeta prejel Urugvaj, ko so premagali Argentino z 4 :2 pred 93.000 glavo množico v Montevideu. Svetovni pokal je z nadaljevanjem hitro napredoval in pridobil nesporni status največjega enotnega športnega dogodka v sodobnem svetu.

Danes svetovni pokal FIFA spremlja skoraj celotna svetovna javnost. Po uradnih podatkih je zadnje prvenstvo v Afriki leta 2010 spremljala kar milijarda ljudi, kar je sedmina celotnega človeštva, tekme v Južni Afriki pa si je v živo ogledalo četrt milijona obiskovalcev. Letos v Braziliji pričakujejo še višje številke, prav tako pa za svetovni prvenstvi v Rusiji leta 2018 in Katarju leta 2022.

Iker Casillas in Gelson Fernandes, utrinek z zadnjega svetovnega prvenstva v Južni Afriki 2010, kjer je Španija izgubila proti Švici z 1 : 0.  Foto: Arhiv Adidas
Iker Casillas in Gelson Fernandes, utrinek z zadnjega svetovnega prvenstva v Južni Afriki 2010, kjer je Španija izgubila proti Švici z 1 : 0. Foto: Arhiv Adidas

Med dig sedan 2004

Från år 2004 vi undersöker urbana trender och informerar vår community av följare dagligen om det senaste inom livsstil, resor, stil och produkter som inspirerar med passion. Från 2023 erbjuder vi innehåll på stora globala språk.