fbpx

Przekąski w barwach narodowych po ćwierćfinale Mistrzostw Świata 2014, część 1

Kolumbijske piščančje perutničke s koriandrovo omako

Zaproś znajomych do obejrzenia meczu Mistrzostw Świata 2014 i częstuj ich przekąskami, tak jak jedzą w krajach będących obecnie potęgami piłki nożnej! Kolumbijskie skrzydełka z kurczaka, brazylijskie pão de queijo, holenderskie kaasstengels... przepisy na narodowe przekąski są zdecydowanie łatwiejsze niż wymawianie ich nazw!

Zakaj ne bi gledanja tekem Svetovnega prvenstva v nogometu 2014 popestrili z nacionalno obarvanimi prigrizki? Zaloga bo zagotovo pošla še pred prvim polčasom! Recepti za nacionalne prigrizke, ki vedno zmagajo, so le nekaj klikov stran!

Pão de queijo ali sirne kroglice iz Brazilije

Hrustljava zunanjost, mehka sredica in nepozaben vonj popularnega brazilskega prigrizka vam bodo za vedno vtisnili spomin na svetovno prvenstvo v Braziliji.

Sestavine za pribl. 20 rolic:
1 ½ skodelice polnomastnega mleka
1 szklanka wody
1 skodelica stopljenega masla (ali rastlinskega olja)
4 ½ skodelice tapiokine moke
5 jajek
2 ½ skodelice naribanega parmezana
2 stroka česna (nasekljanega)
1 łyżeczka soli

Pão de queijo ali sirne kroglice iz Brazilije
Pão de queijo ali sirne kroglice iz Brazilije

Przygotowanie:
Mleko, vodo in stopljeno maslo (ali olje) segrejte v ponvi in ko zavre, dodajte moko in sol ter mešajte, dokler ne nastane gladka pasta. Vmešajte česen in odstavite za 10 minut.
Vmešajte jajca in sir ter maso oblikujte v kroglice, ki naj bodo malce večje kot golf žogice. Odložite jih na pomaščen pekač ali peki papir in jih 15-20 minut pecite v pečici (do zlatega), ki ste jo pred tem segreli na 180 C.
Kroglice postrezite, dokler so še tople! Pazite le, da ne bodo pošle še pred pričetkom tekme!

Kolumbijske piščančje perutničke s koriandrovo omako

Za perutničke obstaja na tisoče receptov in v 95% bodo izpadle odlično! Okusna in dokaj lahka je tudi kolumbijska verzija pečenih perutničk s koriandrovo omako živih barv in še bolj živahnih okusov!

Składniki:
– 24 perutničk
– sol in poper
– 1 jedilna žlica rastlinskega olja
– 1 skodelica piva
– 5 šalotk, nasekljanih
– 6 strokov česna, nasekljanega
– 1 velika čebula, nasekljana
– 1 jedilna žlica mlete kumine

Za omako:
– ½ skodelice šalotk
– 2 stroka česna
– 2 skodelici listov koriandra
– ¼ skodelice nasekljane mete
– 2 jedilni žlici olivnega olja
– 4 jedilne žlice soka limete
– sol in črni poper
– 1 jedilna žlica sladkorja
– ¼ čajne žličke mlete kumine

Kolumbijske piščančje perutničke s koriandrovo omako
Kolumbijske piščančje perutničke s koriandrovo omako

Przygotowanie:
Rastlinsko olje, pivo, šalotke, česen, kumino in čebulo iz prve skupine sestavin zmešajte v mešalniku, da dobite gladko marinado. Piščančje perutničke operite, posušite in začinite s soljo in poprom. Dajte jih v posodo, prelijte z marinado in za najmanj 3 ure (ali najbolje čez noč) pustite v hladilniku.
Po pretečenem času pečico segrejte na 200 C. Perutničke položite na peki papir in pecite, dokler ne postanejo ravno prav hrustljave in dobro pečene.
Medtem ko se pečejo, lahko pripravite omako iz koriandra. Postopek je preprost: vse sestavine za omako zmešajte v procesorju, da se hitro nasekljajo. Za dodaten kick lahko omaki dodate še meto. Perutničke lahko postrežete v več malih skledah z omako kot prilogo, tako da bo med tekmo lahko vsak nemoteno zobal svojo zalogo perutničk. Buen provecho!

Nizozemska: Sirne palčke ali Kaasstengels

Dosegljive sestavine, hitra priprava in preprost recept… ko bi le bila pot do nogometne zmage tako enostavna kot je priprava Kaastengels!

Składniki:
125 g slanega masla
2 żółtka
25 g škroba
150 g mąki uniwersalnej
100 g naribanega nizozemskega sira (npr. Gauda, Edamec)
¼ čajne žličke pecilnega praška
Do dekoracji:
50 g naribanega sira
1 żółtko

Nizozemska: Sirne palčke  ali Kaasstengels
Nizozemska: Sirne palčke ali Kaasstengels

Przygotowanie:
Z mešalcem zmešajte dva rumenjaka in maslo ter počasi dodajajte nariban sir. Ročno vmešajte moko, škrob in pecilni prašek. Testo zmesite in oblikujte dolgo rolo. Narežite jo na ploščice (pribl 1x3cm) in jih položite na peki papir. Premažite jih s stepenim rumenjakom in posujte z naribanim sirom. Lahko se malce poigrate in dodate najljubša zelišča, npr. timijan, rožmarin, origano. Če želite, da bolj hrustljajo, dodajte sezam, kumino, mak. Položite jih v pred tem segreto pečico na 180 C, kjer naj se pečejo približno 15 minut oz. dokler ne postanejo zlato rumene barve. Pa dober tek!

Z Wami od 2004 roku

od roku 2004 badamy miejskie trendy i codziennie informujemy naszą społeczność obserwujących o najnowszych stylach życia, podróżach, stylu i produktach, które inspirują pasją. Od 2023 roku oferujemy treści w głównych językach świata.