fbpx

Zdrowe kanapki, które dosłownie czynią nas pięknymi

Poleg likopena, imajo rdeče paprike tudi veliko vitaminov A in C. Zdjęcie: ThinkStock

Tej wiosny odwróćmy nowy rozdział i usuńmy z naszej diety wszystko, co szkodzi naszemu zdrowiu, samopoczuciu i optymalnemu wyglądowi. Nie rezygnujmy jednak ze smacznych i zdrowych kanapek, bo kilkoma sprytnymi zmianami możemy zamienić niezdrową przekąskę w świetny posiłek, który dodatkowo poprawi nam wygląd.

Kanapka je lahko “nevarna” zadeva! Na žalost še prevečkrat predstavlja zgolj sinonim za beli kruh, obtežen z nezdravimi maslom, majonezo in predelanim mesom ter presladkimi marmeladami. Zato namesto belega kruha v svoj jedilnik vnesimo polnozrnatega in nezdrave namaze zamenjajmo z okusnim awokado, ki je, ravno prav zrel, okusnejši od masla. Že ta kombinacija predstavlja okusen in zdrowy zajtrk, ki nam bo dal ogromno energije vse do kosila.

Awokado je prava zakladnica vitaminov A in E, ki sta še posebej prijazna do naše polti. Vitamin A spodbuja obnovo celic in tvorbo kolagena v koži ter je tako odličen naravni nadomestek za retinol. Z rednim uživanjem avokada se lahko poslovimo od pigmentacij, brazgotin in suhe kože, saj bo naša koža dobila še kako potrebno vlago in pomoč pri svoji obnovi. Toda to še ni vse! “Dream teamu” okusnih in zdravih sendvičev, ki nas bodo polepšali, lahko dodamo še nekaj okusnih priboljškov, ki bodo našemu sendviču dali super lepotne moči …

1. Redkvica

Redkvica nima samo odličnega okusa, ampak v sebi skriva tudi nekaj lepotnih skrivnosti. V majhni steklenički redkvice se namreč ne skriva strup, ampak visoka količina vitamina C, ki neguje naše tkivo in velik odstotek vode, ki našemu telesu nudi še kako potrebno hidracijo.

Sedvič s fižolom, redkvico in avokadom. Foto: ThinkStock
Sedvič s fižolom, redkvico in avokadom. Zdjęcie: ThinkStock

2. Fižol

fasolki lahko pretlačimo k avokadu, ali pa z njim naš sendvič zgolj posujemo. V vsakem primeru bomo z njegovo pomočjo v naše telo vnesli kar nekaj izoflavonov, ki uspešno preprečujejo staranje naše kože.

Avokado in fižol lahko tudi pretlačimo. Foto: ThinkStock
Avokado in fižol lahko tudi pretlačimo. Zdjęcie: ThinkStock

3. Jajce

Jajka pripravimo tako, da ohranimo rumenjak še tekoč. Poširano jajce je zdaleč nekaj najboljšega, kar lahko privoščimo našemu telesu za zajtrk, saj se njegova hranilna vrednost z ravno pravšnjo temperaturo ne bo izničila. Visoka temperatura, ki je kriva da rumenjak zakrkne, namreč spremeni tudi lepotne učinke, ki jih ima še tekoči rumenjak. V jajcih najdemo lepotilne zdrave maščobe pod imenom Omega 3, ki omogočijo našim lasem, nohtom in koži, da zasijejo v vsej svoji naravni lepoti.

Dodajmo poširano jajce. Foto: ThinkStock
Dodajmo poširano jajce. Zdjęcie: ThinkStock

4. Pomidor

V paradižnikovi ovojnici najdemo likopen (karotenoid, ki obarva paradižnik rdeče), ki je izjemno močan antioksidant in s svojimi anti-inflamatornimi zmožnostmi ščiti našo kožo pred grobimi zunanjimi dejavniki.

Paradižniku in avokadu lahko dodamo tudi jajce in losos. Foto: ThinkStock
Paradižniku in avokadu lahko dodamo tudi jajce in losos. Zdjęcie: ThinkStock

5. Rdeča paprika

Poleg likopena, imajo rdeče paprike tudi veliko vitaminov A in C, ki zagotavljata izjemno antioksidantno pomoč.

Poleg likopena, imajo rdeče paprike tudi veliko vitaminov A in C. Foto: ThinkStock
Poleg likopena, imajo rdeče paprike tudi veliko vitaminov A in C. Zdjęcie: ThinkStock

6. Olive

Olive našemu telesu nudijo zdrave maščobe, ki omogočajo raztapljanje še kako potrebnih vitaminov, ki tako uspešno vstopijo v naš organizem. Prav tako so bogate z antioksidanti, ki negujejo, vlažijo in ščitijo našo kožo. Najvažnejši med njimi je vitamin E, ki našo kožo uspešno zaščiti pred škodljivimi UV žarki, ki jih bo s toplejšimi dnevi vedno več.

Olive našemu telesu nudijo zdrave maščobe. Foto: ThinkStock
Olive našemu telesu nudijo zdrave maščobe. Zdjęcie: ThinkStock

Z Wami od 2004 roku

od roku 2004 badamy miejskie trendy i codziennie informujemy naszą społeczność obserwujących o najnowszych stylach życia, podróżach, stylu i produktach, które inspirują pasją. Od 2023 roku oferujemy treści w głównych językach świata.