Dnevna in umetna svetloba naj bi vplivali na okus vina, ugotavljajo študije ..., zato so pri Radgonskih goricah spomnili, da bi ustvarili edinstveno peneče vino Untouched by Light, ki je narejeno v popolni temi. Je res, da se najboljše stvari dogajajo v temi?
Radgonske gorice, ki so ta teden predstavile peneče pivo Intocado pela luz, so pri izdelavi svoje edinstvene blagove znamke združili moči z znanstvenico Ann C. Noble – ta je namreč ugotovila, da naj bi izpostavljenost vina dnevni svetlobi ali umetni osvetlitvi privedla do spremenjenega okusa. Zmanjšala naj bi se se intenzivnost arome citrusov e povečala intenzivnost arom “kuhanega zelja ali mokrega psa”. Zato so se pri Radgonskih goricah pogumno podali v temo in v njej pripravili Intocado pela luz.
Peneče vino je narejeno iz ravno prav zelenega grozdja chardonnay, pobranega ponoči, in starano v kleteh v popolni temi – počiva dve do tri leta v radgonskih kleteh, nedotaknjen od zunanjega sveta.
Med trgatvijo, pretresanjem steklenic in pakiranjem se uporabljajo očala za nočno gledanje. Ko vino zapusti klet, je zaščiteno v črni, za svetlobo neprepustni steklenici, pakirani v vakuumsko zaprti vrečki, ki prepreči dostop kakršnekoli dodatne svetlobe ali stik z zrakom. In na tak način bi ga morali tudi okušati: v popolni temi v dobri družbi.
Fermentacija Untouched by Light se je začela šele pred nekaj meseci, kar pomeni, da bodo prve steklenice na voljo naslednje leto. Radgonske gorice so kljub temu že začele sprejemati prednaročila, ki jih lahko opravite tudi vi!
Mais Informações:
untouchedbylight.com