没有圣诞老人就没有快乐的十二月,没有甜蜜的圣诞老人蹄子就没有圣诞老人,这是一种让年轻人和老年人都高兴的美味糕点。除了干果和小礼物之外,圣尼古拉斯的parkelj也是圣尼古拉斯带来的节日杯子中必不可少的一部分。今年,你为他准备了一些东西,让他的工作至少轻松一点。这也是圣诞老人的蹄子不可或缺的另一个原因。没有什么比早上将它们浸泡在一杯茶、白咖啡或可可中更好的了!
Miklavž je že pred vrati. En, dva, tri pa imate pripravljene tudi sladke miklavževe parklje iz kvašenega testa, takšnega, kot ga uporabljamo za potice. Praznično pecivo, ki je pred prihodom prvega decembrskega dobrotnika izjemno priljubljeno (pa če je bolj kruhasto ali sladko, kot je to, ki ga predstavljamo), lahko pripravite tudi sami doma, in to brez posebnega kuharskega ali umetniškega znanja.
Miklavževe parklje mame in babice običajno pečejo ponoči, da zjutraj pričakajo in z njimi presenetijo otroke. In kot ni Miklavževega sprevoda brez parkljev, tudi ni Miklavža brez testenih miklavževih parkljev, zato se le lotite spodnjega recepta za miklavževe parklje, ki se kar stopijo v ustih.
Sestavine za miklavževe parklje:
- 1/2 kg bele moke
- 2个蛋黄
- 1/2 zavitka kvasa
- 80 dag sladkorja
- 70 dag masla
- 1 香草糖
- 2 dcl toplega mleka
- rozine in klinčki za oči in gumbe
- naribana lupina polovice limone
Priprava sladkih miklavževih parkljev
Moko najprej presejemo in jo ob robu sklede posolimo. Kvas skupaj z žličko sladkorja raztopimo v malce toplega mleka in to zlijemo v jamico, ki smo jo naredili na sredini moke. Preden začnemo mešati, v ostalo mleko vmešamo oba rumenjaka in naribano limonino lupino ter vanj stresemo še celotno vsebino vrečke vailjevega sladkorja. Kvas nato pomešamo z moko in med gnetenjem počasi vlivamo toplo mleko z dodatki. Na koncu v maso vlijemo raztopljeno maslo. Vse skupaj dobro pregnetemo in pustimo, da vzhaja vsaj 40 minut. Med vzhajanjem testo še enkrat na hitro pregnetemo (s tem spodimo slepega potnika, beri: odvečen zrak), po vzhajanju pa ga razvaljamo na debelino nekje 1,5 cm. Iz tega potem oblikujemo miklavževe parklje (najbolje je, da testo razvaljate na pravokotnike in potem izrezujete parklje, roke in noge). Ko smo jih izoblikovali (vsi deli naj bodo enako debeli, da se tanjši med peko ne zažgejo), testo prestavimo na pekač in pustimo vzhajati še četrt ure. Preden damo parklje peči za 15, 20 minit v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, jih premažemo z mlekom, v katero smo vmešali jajce. S tem na koncu dobijo svetleč videz. Pa sladek dober tek!