fbpx

Sviatočný recept: čertovsky dobré mikulášske kopytá

Niet šťastného decembra bez Santa Clausa a niet Santa Clausa bez sladkých mikulášskych kopýt, lahodného pečiva, ktoré poteší malých aj veľkých. Povinnou súčasťou sviatočného pohára, ktorý priniesol Mikuláš, je okrem sušeného ovocia a malého darčeka aj mikulášsky parkelj. Tento rok mu to pripravte, aby ste mu aspoň trochu uľahčili prácu. A ďalší dôvod, prečo sú mikulášske kopytá nepostrádateľné. Nie je nič lepšie, ako si ich ráno namočiť do šálky čaju, bielej kávy alebo kakaa!

Miklavž je že pred vrati. En, dva, tri pa imate pripravljene tudi sladke miklavževe parklje iz kvašenega testa, takšnega, kot ga uporabljamo za potice. Praznično pecivo, ki je pred prihodom prvega decembrskega dobrotnika izjemno priljubljeno (pa če je bolj kruhasto ali sladko, kot je to, ki ga predstavljamo), lahko pripravite tudi sami doma, in to brez posebnega kuharskega ali umetniškega znanja.

Miklavževe parklje mame in babice običajno pečejo ponoči, da zjutraj pričakajo in z njimi presenetijo otroke. In kot ni Miklavževega sprevoda brez parkljev, tudi ni Miklavža brez testenih miklavževih parkljev, zato se le lotite spodnjega recepta za miklavževe parklje, ki se kar stopijo v ustih.

Sestavine za miklavževe parklje:

  • 1/2 kg bele moke
  • 2 žĺtky
  • 1/2 zavitka kvasa
  • 80 dag sladkorja
  • 70 dag masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 dcl toplega mleka
  • rozine in klinčki za oči in gumbe
  • naribana lupina polovice limone

Priprava sladkih miklavževih parkljev

Moko najprej presejemo in jo ob robu sklede posolimo. Kvas skupaj z žličko sladkorja raztopimo v malce toplega mleka in to zlijemo v jamico, ki smo jo naredili na sredini moke. Preden začnemo mešati, v ostalo mleko vmešamo oba rumenjaka in naribano limonino lupino ter vanj stresemo še celotno vsebino vrečke vailjevega sladkorja. Kvas nato pomešamo z moko in med gnetenjem počasi vlivamo toplo mleko z dodatki. Na koncu v maso vlijemo raztopljeno maslo. Vse skupaj dobro pregnetemo in pustimo, da vzhaja vsaj 40 minut. Med vzhajanjem testo še enkrat na hitro pregnetemo (s tem spodimo slepega potnika, beri: odvečen zrak), po vzhajanju pa ga razvaljamo na debelino nekje 1,5 cm. Iz tega potem oblikujemo miklavževe parklje (najbolje je, da testo razvaljate na pravokotnike in potem izrezujete parklje, roke in noge). Ko smo jih izoblikovali (vsi deli naj bodo enako debeli, da se tanjši med peko ne zažgejo), testo prestavimo na pekač in pustimo vzhajati še četrt ure. Preden damo parklje peči za 15, 20 minit v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, jih premažemo z mlekom, v katero smo vmešali jajce. S tem na koncu dobijo svetleč videz. Pa sladek dober tek!

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.