fbpx

Praznični recept: hudičevo dobri miklavževi parklji

Brez Miklavža ni veselega decembra in ni Miklavža brez sladkih miklavževih parkljev, slastnega peciva, ki navdušuje staro in mlado. Miklavžev parkelj je poleg suhega sadja in drobnega darilca obvezen del prazničnega peharčka, ki ga prinese sveti Miklavž. Letos ga namesto njega pripravi kar ti, da mu vsaj malce olajšaš delo. In še en razlog, zakaj so miklavževi parklji nepogrešljivi. Ni ga lepšega kot zjutraj jih namakati v skodelico čaja, bele kave ali kakava!

Miklavž je že pred vrati. En, dva, tri pa imate pripravljene tudi sladke miklavževe parklje iz kvašenega testa, takšnega, kot ga uporabljamo za potice. Praznično pecivo, ki je pred prihodom prvega decembrskega dobrotnika izjemno priljubljeno (pa če je bolj kruhasto ali sladko, kot je to, ki ga predstavljamo), lahko pripravite tudi sami doma, in to brez posebnega kuharskega ali umetniškega znanja.

Miklavževe parklje mame in babice običajno pečejo ponoči, da zjutraj pričakajo in z njimi presenetijo otroke. In kot ni Miklavževega sprevoda brez parkljev, tudi ni Miklavža brez testenih miklavževih parkljev, zato se le lotite spodnjega recepta za miklavževe parklje, ki se kar stopijo v ustih.

Sestavine za miklavževe parklje:

  • 1/2 kg bele moke
  • 2 rumenjaka
  • 1/2 zavitka kvasa
  • 80 dag sladkorja
  • 70 dag masla
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 dcl toplega mleka
  • rozine in klinčki za oči in gumbe
  • naribana lupina polovice limone

Priprava sladkih miklavževih parkljev

Moko najprej presejemo in jo ob robu sklede posolimo. Kvas skupaj z žličko sladkorja raztopimo v malce toplega mleka in to zlijemo v jamico, ki smo jo naredili na sredini moke. Preden začnemo mešati, v ostalo mleko vmešamo oba rumenjaka in naribano limonino lupino ter vanj stresemo še celotno vsebino vrečke vailjevega sladkorja. Kvas nato pomešamo z moko in med gnetenjem počasi vlivamo toplo mleko z dodatki. Na koncu v maso vlijemo raztopljeno maslo. Vse skupaj dobro pregnetemo in pustimo, da vzhaja vsaj 40 minut. Med vzhajanjem testo še enkrat na hitro pregnetemo (s tem spodimo slepega potnika, beri: odvečen zrak), po vzhajanju pa ga razvaljamo na debelino nekje 1,5 cm. Iz tega potem oblikujemo miklavževe parklje (najbolje je, da testo razvaljate na pravokotnike in potem izrezujete parklje, roke in noge). Ko smo jih izoblikovali (vsi deli naj bodo enako debeli, da se tanjši med peko ne zažgejo), testo prestavimo na pekač in pustimo vzhajati še četrt ure. Preden damo parklje peči za 15, 20 minit v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, jih premažemo z mlekom, v katero smo vmešali jajce. S tem na koncu dobijo svetleč videz. Pa sladek dober tek!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!