也许没有比咬一口多汁的草莓更好的感觉了。即使它们的季节还没有真正开始,您已经可以在一些市场和商店货架上找到它们。如果您已经找到了出售最好草莓的卖家,请多买几盒并准备一份美味的甜点,因为下面是一些令人垂涎欲滴的草莓食谱。
Poleg tega, da so jagode zelo okusno in priljubljeno živilo, imajo številne lastnostni, ki ne razvajajo le vaših brbončic, temveč tudi vaše 身体. V Franciji tako ta sadež velja za 天然春药, ki so ga v obliki sladke juhe postregli mladoporočencema. Na drugi strani pa so Rimljani verjeli, da imajo jagode zdravilne moči – z njimi so namreč zdravili depresijo, ledvične kamne, slab zadah, povišano temperaturo …
Danes se jagode uporabljajo predvsem v hedonistične namene, zato bi bilo prav, da tudi vi preverite, kateri recepti z jagodami čakajo na vas, da jih pripravite. Preden se lotite, vam svetujemo, da jagod ne perete in režete, preden jih ne nameravate uporabljati, saj voda pospeši postopek gnitja.
1. Jagodni mousse
成分:
- 250 克 草莓
- 3个鸡蛋
- 2汤匙糖
- 125 毫升 牛奶
- 125 毫升 甜奶油
- lističi melise (za dekoracijo)
准备:
Jagodam odstranite peclje in jih pretlačite, da nastane jagodni pire. Ločite beljake in rumenjake ter jih s sladkorjem kremasto stepite. Nad vodno kopeljo zmesi počasi dodajajte mleko in sestavine stepajte tako dolgo, da nastane gosta masa. Odstavite zmes in v njo vmešajte jagodni pire. Pustite naj se sestavine ohladijo.
Medtem v drugi posodi stepite beljake in sladko smetano. V hladno jagodno kremo vmešajte sneg, nato še sladko smetano. Jagodni mousse prestavite v kozarce in ga ohladite v hladilniku.
2. Jagodna pita iz treh sestavin
Sestavine za pito:
- 1 listnato testo (odtajano)
- 450克新鲜草莓
- 1汤匙糖(或糖替代品)
Sestavine za stepeno smetano z limono:
- 1 杯 鲜奶油
- 2汤匙糖粉
- 半个柠檬皮和汁
准备:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Listnato testo razvaljajte in ga položite na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Jagode narežite in jih razporedite po testu (približno 2 centimetra od roba). Robove testa zavihajte rahlo čez jagode. Potresite s sladkorjem. Pecite 18 do 20 minut.
Z električnim mešalnikom stepite smetano do srednje trdote, dodajte sladkor v prahu, limonino lupinico in sok. Stepajte do konca. Pokrijte in postavite na hladno za štiri ure.
3. 免烤草莓蛋糕
成分:
- 500 克 草莓
- 250 克 黄油饼干
- 100 克 椰子油
- 4 dcl 牛奶
- 1袋香草布丁
- 50克糖
- 30 克 明胶
准备:
Zdrobite maslene piškote, dodajte jim stopljeno maslo in sestavini dobro premešajte. Maso obložite v okrogel pekač (premer 28 cm) in jo postavite v zamrzovalnik za četrt ure.
Medtem pripravite puding (sledite navodilom na vrečki) in ga prelijte po testu ter za dodatnih 15 minut postavite pekač na hladno.
Ta čas očistite jagode, jih prerežite in v ponvi skupaj s sladkorjem postavite na štedilnik, da se sladkor stopi. Spreštajte jih s paličnim mešalnikom in v maso dodajte želatino, da se ta zgosti. Nastalo kremo prelijte po torti in jo ponovno prestavite v zamrzovalnik.
Torta bi morala biti nared po 15 minutah, če se zdi še tekoča, pa jo pustite v zamrzovalniku še četrt ure.
4. Domača jagodna marmelada
Sestavine (za 10 oseb):
- 1公斤草莓
- 800-900克糖
- 2个柠檬
准备:
Jagode operete, jim odstranite peclje in jih stresete v skledo ter posujete s sladkorjem. Pokrijte jih in pustite stati čez noč.
Naslednji dan limoni prerežite na polovico in ju ožamite. Na kuhalnik postavite kozico z dvojnim dnom, v katero date sladkor, jagode in limonin sok. Na blagem ognju pustite, da počasi zavre. Mešajte, dokler se sladkor ne stopi, medtem pa odstranjujte peno, ki se dela na marmeladi. Njeno gostoto preverite tako, da žlico marmelade prestavite na hladen krožnik, počakate tri minute in jo odrinete s prstom. Če se naguba, marmelado že lahko odstavite z vročine in jo ohladite (10 minut) ter prestavite v segrete kozarčke in neprodušno zaprete.
Še drugi recepti z jagodami
Jagodna torta iz listnatega testa
Domača baklava z jagodami
草莓提拉米苏
Cheescake lučke z jagodami
Jagodno bananin kruh z borovnicami
Jagodna limonada
Jagodne cimetove rolce
Jagode z vaniljevo kremo