fbpx

这些是你不知道的栗子的 10 多个伟大且“治愈”的特性!

Kostanj preseneča kot res super živilo!

板栗是一种特殊的食物。这也是为什么我们会研究每个人都赋予它哪些品质,以及为什么当我们真正对待自己时,我们不应该有愧疚感!板栗是结婚食品!免费、未经加工、直接从树林里出来!

Okus kostanja še zdaleč ni njegova edina dobra lastnost. Njegovo zdravilno moč so poznali že v starih časih, po merico zdravilnih učinkov pa se tudi danes marsikdo zateka k njemu. In zdravilnih učinkov je toliko, da je prva stvar, ki jo boš storil po prebiranju tega članka, skok v gozd ali na tržnico ter iskanje kostanjevega recepta po tvojem okusu. Kdo pravi, da so vse dobre stvari v življenju nezdrave? Tukaj je 10 zdravilnih učinkov kostanja.

板栗 zdrav, ni nobena novost. A le redki vedo (poleg tega, da je ta jesenski plod v resnici orešček), da ima skoraj toliko odličnih učinkov na zdravje, kot ima jesensko listje odtenkov. Zato naj ga zdaj, ko ga narava ponuja v izobilju, kuhanega ali pečenega ne manjka na mizi. Oskrbite se z vitamini in minerali, ki vam jih ne more dati noben drug lupinasti plod.

10 “odličnih” lastnosti kostanja ali vse najboljše lastnosti kostanja:

1. Kostanj ne redi

Ta lupinasti sadež ima v nasprotju z drugimi oreščki in semeni (lešniki, arašidi, orehi, pistacijo …) precej malo kalorij, hkrati pa je izredno bogat vir mineralov, vitaminov in drugih hranilnih snovi.

2. Kostanj je bogat s škrobom

Če smo ljudje pretežno iz vode, je kostanj pretežno iz škroba (ima podoben DNK kot krompir), zato je tudi nizkokaloričen. Ima precej kakovostnih beljakovin in v primerjavi z drugimi semeni in oreščki izjemno malo maščob. Kljub škrobu je (kuhan, pečen ali v pireju) lahko prebavljiv.

3. Kostanj je dober vir vlaknin

Kostanj je tudi izvrsten vir vlaknin. 100 g kostanja lahko zadovolji okoli petino dnevnih potreb po vlakninah, ki dokazano znižujejo raven slabega holesterola v krvi, hkrati pa uravnavajo delovanje presnove. Med sezono ga za poln izkoristek njegovih zdravilnih potencialov pojejte vsaj 85 gramov na dan. S tem boste dali telesu tudi porcijo kalcija, železa, bakra, kalija, mangana, fosforja in cinka.

Če vam na poti domov iz hišice zadiši kostanj, se nikar ne upirajte skušnjavi.
Če vam na poti domov iz hišice zadiši kostanj, se nikar ne upirajte skušnjavi.

4. Kostanj je dober vir vitamina C

Kostanj je od sadežev, s katerimi se primerja (lešniki, orehi, arašidi, pistacija), edini, ki vsebuje vitamin C. 100 g kostanja tako vsebuje kar 43 mg tega vitamina, kar zadovolji velikanskih 72 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C. Ta je ključnega pomena za zdrave zobe, kosti in krvne žile. Je tudi močan antioksidant in celice varuje pred škodljivimi prostimi radikali, ali bolj plastično, pred prezgodnjim staranjem kože.

5. Kostanj ima veliko folatov

V 100 gramih kostanja je nekje 60 mikrogramov folatov, kar zadovolji 16 odstotkov dnevnih potreb po tem vitaminu. Folna kislina je nujna za tvorbo rdečih krvnih celic in tudi za sintezo DNK-ja. Uživanje folatov je pomembno predvsem za ženske, ki poskušajo zanositi, in za nosečnice, saj preprečuje okvare hrbteničnega kanala/nevtralne cevi pri plodu in tako skrbi za zdrav razvoj ploda.

6. Kostanj je brezglutensko živilo

Kostanj nima glutena in je zato primeren tudi za bolnike s celiakijo.

7. Kostanj buhti od enkrat nenasičenih maščobnih kislin

Enkrat nenasičene maščobne kisline v kostanju pomagajo zniževati raven slabega holesterola v krvi in zviševati raven dobrega. S tem preprečuje kapi in bolezni koronarne arterije.

8. Kostanj je bogat vir mineralov in pomaga pri slabokrvnosti

V kostanju najdemo bogate zaloge kalija, železa, kalcija, magnezija, fosforja, cinka in mangana. Medtem ko kalij znižuje srčni utrip in krvni pritisk, magnezij in fosfor pa skrbita za presnovo kosti, železo preprečuje slabokrvnost.

Narava skriva najboljša zdravila.
Narava skriva najboljša zdravila.

9. Kostanj ima razkošje B-vitaminov

Kostanje je bogat z zelo pomembnimi B-vitamini, ki so ključni za ohranjanje lepe in zdrave kože, nohtov in las. Izboljšuje pa tudi spomin in zbranost ter preprečujejo razdražljivost.

10. Kostanj pomaga ohranjati dober vid

Ni samo korenje tisto, ki skrbi za vid; zaradi vitamina A zanj skrbi tudi kitajski kostanj (Castanea mollissim).

阅读更多: 秋季食谱:美味无比的栗子汤

Zdaj pa hitro v gozd ali na tržnico po kakšen kilogramček kostanja – naši jesenski kostanjevi recepti vas že čakajo.

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。