fbpx

To je 10+ odličnih in “zdravilnih” lastnosti kostanja, ki jih nisi poznal!

Kostanj preseneča kot res super živilo!

Kostanj je izjemno živilo. Tudi zato smo pogledali, kakšne lastnosti mu vse pripisujejo in zakaj ne bi smeli imeti slabe vesti, ko si ga konkretno privoščimo! Kostanj je zakon živilo! Brezplačno, neprocesirano in naravnost iz gozda!

Okus kostanja še zdaleč ni njegova edina dobra lastnost. Njegovo zdravilno moč so poznali že v starih časih, po merico zdravilnih učinkov pa se tudi danes marsikdo zateka k njemu. In zdravilnih učinkov je toliko, da je prva stvar, ki jo boš storil po prebiranju tega članka, skok v gozd ali na tržnico ter iskanje kostanjevega recepta po tvojem okusu. Kdo pravi, da so vse dobre stvari v življenju nezdrave? Tukaj je 10 zdravilnih učinkov kostanja.

Da je kostanj zdrav, ni nobena novost. A le redki vedo (poleg tega, da je ta jesenski plod v resnici orešček), da ima skoraj toliko odličnih učinkov na zdravje, kot ima jesensko listje odtenkov. Zato naj ga zdaj, ko ga narava ponuja v izobilju, kuhanega ali pečenega ne manjka na mizi. Oskrbite se z vitamini in minerali, ki vam jih ne more dati noben drug lupinasti plod.

10 “odličnih” lastnosti kostanja ali vse najboljše lastnosti kostanja:

1. Kostanj ne redi

Ta lupinasti sadež ima v nasprotju z drugimi oreščki in semeni (lešniki, arašidi, orehi, pistacijo …) precej malo kalorij, hkrati pa je izredno bogat vir mineralov, vitaminov in drugih hranilnih snovi.

2. Kostanj je bogat s škrobom

Če smo ljudje pretežno iz vode, je kostanj pretežno iz škroba (ima podoben DNK kot krompir), zato je tudi nizkokaloričen. Ima precej kakovostnih beljakovin in v primerjavi z drugimi semeni in oreščki izjemno malo maščob. Kljub škrobu je (kuhan, pečen ali v pireju) lahko prebavljiv.

3. Kostanj je dober vir vlaknin

Kostanj je tudi izvrsten vir vlaknin. 100 g kostanja lahko zadovolji okoli petino dnevnih potreb po vlakninah, ki dokazano znižujejo raven slabega holesterola v krvi, hkrati pa uravnavajo delovanje presnove. Med sezono ga za poln izkoristek njegovih zdravilnih potencialov pojejte vsaj 85 gramov na dan. S tem boste dali telesu tudi porcijo kalcija, železa, bakra, kalija, mangana, fosforja in cinka.

Če vam na poti domov iz hišice zadiši kostanj, se nikar ne upirajte skušnjavi.
Če vam na poti domov iz hišice zadiši kostanj, se nikar ne upirajte skušnjavi.

4. Kostanj je dober vir vitamina C

Kostanj je od sadežev, s katerimi se primerja (lešniki, orehi, arašidi, pistacija), edini, ki vsebuje vitamin C. 100 g kostanja tako vsebuje kar 43 mg tega vitamina, kar zadovolji velikanskih 72 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C. Ta je ključnega pomena za zdrave zobe, kosti in krvne žile. Je tudi močan antioksidant in celice varuje pred škodljivimi prostimi radikali, ali bolj plastično, pred prezgodnjim staranjem kože.

5. Kostanj ima veliko folatov

V 100 gramih kostanja je nekje 60 mikrogramov folatov, kar zadovolji 16 odstotkov dnevnih potreb po tem vitaminu. Folna kislina je nujna za tvorbo rdečih krvnih celic in tudi za sintezo DNK-ja. Uživanje folatov je pomembno predvsem za ženske, ki poskušajo zanositi, in za nosečnice, saj preprečuje okvare hrbteničnega kanala/nevtralne cevi pri plodu in tako skrbi za zdrav razvoj ploda.

6. Kostanj je brezglutensko živilo

Kostanj nima glutena in je zato primeren tudi za bolnike s celiakijo.

7. Kostanj buhti od enkrat nenasičenih maščobnih kislin

Enkrat nenasičene maščobne kisline v kostanju pomagajo zniževati raven slabega holesterola v krvi in zviševati raven dobrega. S tem preprečuje kapi in bolezni koronarne arterije.

8. Kostanj je bogat vir mineralov in pomaga pri slabokrvnosti

V kostanju najdemo bogate zaloge kalija, železa, kalcija, magnezija, fosforja, cinka in mangana. Medtem ko kalij znižuje srčni utrip in krvni pritisk, magnezij in fosfor pa skrbita za presnovo kosti, železo preprečuje slabokrvnost.

Narava skriva najboljša zdravila.
Narava skriva najboljša zdravila.

9. Kostanj ima razkošje B-vitaminov

Kostanje je bogat z zelo pomembnimi B-vitamini, ki so ključni za ohranjanje lepe in zdrave kože, nohtov in las. Izboljšuje pa tudi spomin in zbranost ter preprečujejo razdražljivost.

10. Kostanj pomaga ohranjati dober vid

Ni samo korenje tisto, ki skrbi za vid; zaradi vitamina A zanj skrbi tudi kitajski kostanj (Castanea mollissim).

PREBERITE ŠE: Jesenski recept: neverjetno okusna kostanjeva juha

Zdaj pa hitro v gozd ali na tržnico po kakšen kilogramček kostanja – naši jesenski kostanjevi recepti vas že čakajo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.