fbpx

煮熟的蔬菜比生吃更健康

Zelenjava, ki je bolj zdrava toplotno obdelana

Kljub prepričanju, da je surova zelenjava boljša in bolj zdrava od kuhane, obstajajo izjeme, in to kar pri zelenjavi, ki se redno znajde na našem krožniku. Pri teh namreč hranilna vrednost s kuhanjem naraste. Paradižnik, špinača, korenje, ohrovt in stročnice so takšni primeri plodov narave, ki so precej bolj zdravi kuhani!

Res je, da večina zelenjave (in sadja) s kuhanjem in drugimi načini toplotne obdelave izgubi aromo, strukturo, da ne govorimo hranilnih vrednostih. A kot pri vsem tudi tu obstajajo izjeme, in to ne pri kakšni eksotični zelenjavi, temveč živilih, ki se redno znajdejo na našem jedilniku. Ste vedeli, da so paradižnik, špinača, korenje, stročnice in ohrovt bolj zdravi in koristni, če jih skuhate?

阅读更多: 这是最容易上瘾的食物

Surov paradižnik zamenjajte za kuhanega.
Surov paradižnik zamenjajte za kuhanega.

Zelenjava, ki vam jo podrobneje predstavimo v nadaljevanju, je bolj zdrava, če jo jeste kuhano in ne surovo, saj ima tedaj več koristnih snovi kot v prvotnem stanju.

菠菜

Čeprav je zaradi Popaja špinača znana kot hrana za moč, pa je še precej več kot le to. Velja za eno zdravju najkoristnejših vrst zelene zelenjave. Je eno redkih živil, bogatih z vitaminom K, ki je izjemno pomemben za zdravje kosti. ”Kopa” se v vlakninah in antioksidantih, prav tako je prava zakladnica železa, magnezija in kalcija. S toplotno obdelavo se vrednost omenjenih snovi potroji!

菠菜
菠菜

萝卜

Surovo korenje je lahko težko za presnovo, kuhano pa je ne le lažje prebavljivo, ampak ima tudi večjo prehransko vrednost. Korenje vsebuje betakaroten, antioksidant, ki se pretvori v vitamin A in pripomore k boljšemu vidu, in ker je topen v maščobah, ga pred zaužitjem, podobno kot ohrovt, zabelite z malce olivnega olja.

萝卜
萝卜

球芽甘蓝

Če ste mislili, da je kuhan ohrovt le mehkejši in okusnejši, naj vam povemo, da je tak tudi bolj zdrav. ”Stavi” na vlaknine, ki so odlične za prebavo in uspešne pri ”zbijanju” holesterola. Ohrovt je tudi odlična protivnetna hrana, hrana za srce, bogat vir antioksidantov in železa. S toplotno obdelavo vse te njegove lastnosti pridejo še bolj do izraza.

卷心菜
卷心菜

番茄

Paradižnik je verjetno najbolj presenetljiv predstavnik zelenjave, ki je bolj zdrava toplotno obdelana. V solati, sendvičih in kot dodatek k prigrizkom ga običajno uživamo svežega, a količina antioksidanta likopena, ki ga vsebuje (ta deluje proti rakavim in srčnim obolenjem), poskoči za kar 30 odstotkov, ko ga pogrejemo. S kuhanjem tako lažje prihaja v organizem, ki mu ga iz surovega paradižnika sicer uspe vsrkati le štiri odstotke.

番茄
番茄

豆类

Kuhanje stročnic ni le zdravo, ampak v veliko primerih tudi obvezno, saj so le redko užitne in prebavljive surove. Večina ima namreč trdo celično strukturo, nekatere lupine celo vsebujejo strupene snovi, ki pa jih toplotna obdelava uniči in na plan dvigne vse koristne snovi.

镜片
镜片

自2004年以来与您同在

从年 2004 我们研究城市趋势,并每天向我们的追随者社区通报最新的生活方式、旅行、风格和激发激情的产品。从 2023 年开始,我们将提供全球主要语言的内容。