fbpx

Verduras que son más saludables cocidas que crudas

Zelenjava, ki je bolj zdrava toplotno obdelana

A pesar de la creencia de que las verduras crudas son mejores y más saludables que las cocidas, hay excepciones, y eso es especialmente cierto en el caso de las verduras que habitualmente acaban en nuestros platos. Con estos, el valor nutricional aumenta con la cocción. Los tomates, las espinacas, las zanahorias, la col rizada y las legumbres son ejemplos de frutas de la naturaleza que son mucho más saludables cocinadas.

Res je, da večina zelenjave (in sadja) s kuhanjem in drugimi načini toplotne obdelave izgubi aromo, strukturo, da ne govorimo hranilnih vrednostih. A kot pri vsem tudi tu obstajajo izjeme, in to ne pri kakšni eksotični zelenjavi, temveč živilih, ki se redno znajdejo na našem jedilniku. Ste vedeli, da so paradižnik, špinača, korenje, stročnice in ohrovt bolj zdravi in koristni, če jih skuhate?

LEE MAS: Esta es la comida más adictiva.

Surov paradižnik zamenjajte za kuhanega.
Surov paradižnik zamenjajte za kuhanega.

Zelenjava, ki vam jo podrobneje predstavimo v nadaljevanju, je bolj zdrava, če jo jeste kuhano in ne surovo, saj ima tedaj več koristnih snovi kot v prvotnem stanju.

Espinaca

Čeprav je zaradi Popaja špinača znana kot hrana za moč, pa je še precej več kot le to. Velja za eno zdravju najkoristnejših vrst zelene zelenjave. Je eno redkih živil, bogatih z vitaminom K, ki je izjemno pomemben za zdravje kosti. ”Kopa” se v vlakninah in antioksidantih, prav tako je prava zakladnica železa, magnezija in kalcija. S toplotno obdelavo se vrednost omenjenih snovi potroji!

Espinaca
Espinaca

Zanahorias

Surovo korenje je lahko težko za presnovo, kuhano pa je ne le lažje prebavljivo, ampak ima tudi večjo prehransko vrednost. Korenje vsebuje betakaroten, antioksidant, ki se pretvori v vitamin A in pripomore k boljšemu vidu, in ker je topen v maščobah, ga pred zaužitjem, podobno kot ohrovt, zabelite z malce olivnega olja.

Zanahorias
Zanahorias

coles de Bruselas

Če ste mislili, da je kuhan ohrovt le mehkejši in okusnejši, naj vam povemo, da je tak tudi bolj zdrav. ”Stavi” na vlaknine, ki so odlične za prebavo in uspešne pri ”zbijanju” holesterola. Ohrovt je tudi odlična protivnetna hrana, hrana za srce, bogat vir antioksidantov in železa. S toplotno obdelavo vse te njegove lastnosti pridejo še bolj do izraza.

Repollo
Repollo

Tomate

Paradižnik je verjetno najbolj presenetljiv predstavnik zelenjave, ki je bolj zdrava toplotno obdelana. V solati, sendvičih in kot dodatek k prigrizkom ga običajno uživamo svežega, a količina antioksidanta likopena, ki ga vsebuje (ta deluje proti rakavim in srčnim obolenjem), poskoči za kar 30 odstotkov, ko ga pogrejemo. S kuhanjem tako lažje prihaja v organizem, ki mu ga iz surovega paradižnika sicer uspe vsrkati le štiri odstotke.

Tomate
Tomate

legumbres

Kuhanje stročnic ni le zdravo, ampak v veliko primerih tudi obvezno, saj so le redko užitne in prebavljive surove. Večina ima namreč trdo celično strukturo, nekatere lupine celo vsebujejo strupene snovi, ki pa jih toplotna obdelava uniči in na plan dvigne vse koristne snovi.

Lente
Lente

contigo desde 2004

Del año 2004 investigamos tendencias urbanas e informamos a nuestra comunidad de seguidores diariamente sobre lo último en estilo de vida, viajes, estilo y productos que inspiran con pasión. A partir de 2023, ofrecemos contenido en los principales idiomas del mundo.