Frutabela er en frugt-korn skive og et synonym for en sund snack, der fylder os med energi. Den er fuld af nødder, tørret frugt og korn. Den forsyner os med fibre, Omega-3, -6 og -9 fedtsyrer, calcium, kalium, jern, magnesium og vitamin E og B. Det er et mellemmåltid eller energitilskud til atleter. Vil du lave din egen frutabelo derhjemme? Så er opskriften på hjemmelavet frutabela perfekt til dig.
Frutabela je izjemno priljubljena sadno-žitna ploščica. Je zdrava, okusna in slovenske izdelave. Pa ste vedeli, da lahko te polnovredne rezine izdelate tudi sami doma?
LÆS MERE: Recept: pustni krofi z Nutello
Domača frutabela je tako kot originalna primerna za malico ali kot vmesni obrok.
Recept za domačo frutabelo:
Sestavine za domačo frutabelo (lahko jih prilagodite svojim željam, okusu oz. potrebam):
- 50 g mørk chokolade
- 4 žlice zmehčanega masla
- pest sesekljanih orehov
- pest sesekljanih lešnikov
- pest suhega sadja (npr. marelic)
- pest sesekljanih mandljev
- 2 pesti žitnih kosmičev
- 4 žlice tekočega medu
Premaz:
- 150 g belih čokoladnih solzic
Postopek priprave domače frutabele:
Najprej z nožem sesekljamo orehe, lešnike, mandlje in čokolado (koščki so lahko različne velikosti), ki jim nato v posodi dodamo vse ostale sestavine. Maslo narežemo na tanke plasti in ga vmešamo med sestavine, da se porazgubi. Dodamo še med (če uporabljate kristaliziranega, ga prej stopite). Maso razporedimo po pekaču (višina ploščine naj bo med enim in poldrugim centimetrom), ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija, sadno-žitne ploščice pa pečemo okoli 20 minut. Masa bo mehka in bo lahko lezla narazen, zato ob strani na primer z nožem potisnemo sadno-žitno ploščo skupaj v pravokotnik in pustimo, da se ohladi (cca 2 uri). Ohlajeno nato razrežemo na poljubno velike ploščice. Za karseda originalen videz nato nad vodno kopeljo stopimo bele čokoladne kapljice in s stopljeno čokolado rezino premažemo. Pustimo stati še kakšno uro, da se strdi. Pa dober tek!