Talvi on täydellinen herkullisiin ruokiin lusikalla, joka miellyttävän lämmin ja hellästi halaa. Anna lämpimien keittojen ja kuuman minestronen makujen harmonian valloittaa meidät, jonka loihdimme muutamassa yksinkertaisessa vaiheessa lämpimän kotimme viihtyisässä suojassa.
Recepti za 3 bogate zelenjavne jedi na žlico, ki prijetno pogrejejo in se priležejo predvsem pozimi.
1. Gosta juha iz sladkega krompirja
Ainekset (4 hengelle):
- 3 velike žlice olivnega olja
- 1 punasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 žlica naribanega ingverja
- 3 veliki korenčki
- 2 navadna krompirčka
- 1 sladek krompir
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 250 ml kokosovega mleka
- 1 tl suolaa
Valmistautuminen:
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Korenje ostrgamo, operemo in narežemo na manjše kose. Krompir olupimo, operemo in narežemo na manjše kose. V večji posodi za juho segrejemo olivno olje, na katerem posteklenimo čebulo in česen. Nato postopoma dodajamo ingver, korenje in krompir ter vztrajno mešamo še nekaj minut. V lonec primešamo jušno osnovo in vsebino zavremo. Ko juha zavre, znižamo temperaturo, dodamo kokosovo mleko in po okusu solimo. Pustimo, da juha rahlo vre še nekaj časa. Ko je krompir popolnoma skuhan, posodo odstavimo in juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Juho serviramo s popečenimi kruhki, teknila pa bo tudi ob spremljavi indijskega kruha pita.
2. Pikantna fižolova mineštra
Ainekset (4 hengelle):
- 3 velike žlice olivnega olja
- 1 punasipuli
- 250g kuhanega rdečega fižola
- 250g kuhanega rjavega fižola
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 laakerinlehteä
- 3 oksaa persiljaa
- 1 sellerin varsi
- suola
- pippuri
- chili
- rdeča mleta paprika
- 250g malih polžkov
- 2 ruokalusikallista tomaattipyreetä
- 500 – 750ml vode
Valmistautuminen:
Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Peteršilj operemo in sesekljamo. Fižol razpolovimo in prvo polovico zmiksamo s paličnim mešalnikom. Zeleno operemo in narežemo na kolobarčke. Čebulo prepražimo na olivnem olju in ji nato dodamo fižolov pire, sesekljan česen in zeleno. Premešamo, zalijemo z vodo in začinimo z lovorjevimi listi, soljo in poprom. Pustimo, da juha na zmerni temperaturi počasi zavre. Ob vretju v juho stresemo testenine in fižol. Začinimo z mleto papriko, čilijem in dvema žlicama paradižnikove mezge. Odstranimo lovorjeva lista in postrežemo s kosom dišečega domačega kruha.
3. Pisana lečina juha
Ainekset (4 hengelle):
- 3 velike žlice olivnega olja
- 80g zelene leče
- 80g rdeče leče
- 80g črne leče
- 1 iso sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 tl kurkumaa
- suola
- pippuri
- 750ml zelenjavne jušne osnove
- 250ml vode
Valmistautuminen:
Lečo že predhodno očistimo, namočimo in skuhamo. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V posodi za juho segrejemo olivno olje in posteklenimo čebulo in česen. Radodarno začinimo s kurkumo in dobro premešamo. V posodo dodamo skuhano lečo, jušno osnovo in vodo. Po želji začinimo s soljo in poprom ter pustimo, da zavre. Med kuhanjem nekajkrat premešamo. Po približno pol ure juho odstavimo in postrežemo s popečenim kruhom, ki ga natremo s česnom.