Accueillons le printemps avec une boule de glace délicieuse et saine, que nous pouvons facilement préparer à la maison. En plus de recettes simples, parmi lesquelles nous avons inclus des alternatives adaptées à tous ceux qui ne mangent pas d'œufs, de lactose et de gluten, nous avons demandé d'où vient ce dessert populaire et quelles sont ses propriétés positives.
Izvor najbolj priljubljene sladice na svetu
Débuts glace segajo v čas štiri stoletja pred našim štetjem, ko je rimski cesar Neron svojim možem prinesel led v kombinaciji s sadnimi prelivi. Antropologi so ugotovili, da je zanimivo tehniko prinesel v Evropo iz de Chine, kjer so v zmrznjen sneg iz planin vmešali sadje, vino in med. Mleko so sladoledu dodali malce kasneje.
Krivci za to, da je sladoled postal prava kulinarična poslastica, pa so seveda Italiens, ki so ledeni sladici za bolj kremasto teksturo dodali jakovo mleko in sadne prelive. Z različnimi sladoledi et sorbeti so se v starih časih razvajali predvsem višji sloji na italijanskih in francoskih kraljevih dvorih. Sladoled je do danes doživel še kar nekaj sprememb. Zdi se, da se v današnjih časih vračamo k začetkom nastanka slastne sladice, saj vedno bolj osveščeni vedno raje posegamo po naravnih in zdravih sestavinah.
Preverimo recepte za vegansko ledeno poslastico, bolj zdrave čokoladne sanje et presno čokoladno poslastico.
Zanimiva dejstva o sladoledu
- Sladoled je lahko, če ga pripravimo sami, pravzaprav popoln obrok, saj v svoji mamljivi kremasti teksturi skriva pravo zakladnico vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravljenega iz svežega sadja bi lahko uvrstili celo na seznam zdrave prehrane, saj s slastnim zalogajem dobimo zlata vredne vitamine A, D, E in K.
- Za največje ljubitelje glace veljajo prebivalci Nouvelle-Zélande et les Américains, saj v letu dni zaužijejo povprečno od 22,5 do 26,3 litra na prebivalca. V primerjavi z drugimi državami Slovènes nismo ravno visoko na lestvici, saj naj bi povprečen Slovenec v letu dni pojedel približno štiri litre sladoleda. Kljub temu pa je sladoled tudi pri nas ena najbolj priljubljenih sladic.
- Mlečni glace vsebuje trikrat več mlečnih beljakovin kot mleko, kalcij, fosfor, vitamine A, D, E, K in B2 ter minerale. Velja za bogat vir energije, saj poleg beljakovin vsebuje mlečne maščobe in ogljikove hidrate.
- Kalcij, ki ga dobimo iz glace, je eden najpomembnejših mineralov v človeškem telesu. Predvsem je pomemben za rast kosti in zob, za delovanje imunskega sistema, strjevanje krvi, pravilno delovanje številnih encimov in številnih drugih telesnih funkcij.
- Nezdravi dodatki, ki jih uporabljajo pri večini ponudnikov glace, ledeni priboljšek zrinejo z lestvice zdrave prehrane, saj le redkokje srečamo prodajalca, ki glace pripravi iz svežega sadja in se izogne dodajanju praškov, koncentratov in ojačevalcev okusa.
- Prodajalci nam ponekod že ponujajo sladolede tudi na vodni osnovi, brez jajc in glutena ter celo iz riževega in sojinega mleka. Tako bolnikom s celiakijo in osebam, ki so alergične na gluten, jajca, laktozo in mleko omogočajo, da si tudi oni privoščijo slastno kepico ali dve.
Ker pa ponudba zdravih sladoledov ni prav pestra, si glace brez nezdravih umetnih dodatkov in sladil enostavno izdelajmo sami. Poglejmo si nekaj enostavnih receptov, ki nas bodo popeljali na pot ledene fantazije.