Jesenska sezona bundeve je otvorena. Bliži se Noć vještica, što znači da ćemo uskoro rezbariti bundeve. No, da njihovo meso ne propadne, prikupili smo hrpu recepata s bundevama uz koje ćete ga dobro iskoristiti. Ovo su najbolji recepti s bundevom.
Bundeve niso dobre le za okras. Jesenske buče so v kulinariki izjemno uporabne, čeprav je to res raznovrstno živilo premalo cenjeno. Iz njih lahko pripravimo krepka kosila ali dobrote. Poizkusite te okusne recepte iz buč in vaš odnos do njih se bo hitro spremenil.
Najboljši recepti z bučami:
ČITAJ VIŠE: Najbolji recepti s grožđem
Recept: domača bučna pita
Sestavine za domačo bučno pito:
Testo za bučno pito:
- 10 dag maslaca
- 15 dag moke
- 1 žlica šećera
- sol
Nadev za bučno pito:
- 60 dag buče
- 3 jaja
- 1 dl smetane
- 15 dag rjavega sladkorja
- 1/4 žličke mletega muškatnega oreščka
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličke ingverja
- 1/4 žličke mletih klinčkov
- sol
Postopek priprave domače bučne pite:
Maslo zgnetemo z moko, ščepcema soli in sladkorjem. Prilijemo dve žlici mrzle vode in gnetemo naprej, da dobimo gladko testo. Oblikujemo ga v kroglo, zavijemo v folijo in za najmanj 30 minut postavimo v hladilnik. Buče očistimo (tudi koščice) in narežemo na kocke ter stresemo v vrelo vodo. Kuhamo toliko časa, da se buča zmehča. Odcedimo in pretlačimo z vilicami. Preden testo razvaljamo po pekaču, tega namažemo z maslom. Pokrijemo s peki papirjem in po njem potresemo suh fižolom. Prestavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, in pečemo 10 minut. Ta čas umešamo jajca, sladkor in ščepec soli. Dodamo bučo, smetano in vse ostalo ter mešamo, da nastane homogena zmes. S testa odstranimo fižol in peki papir ter na testo zlijemo nadev. Pečemo še približno 45 minut. Pa dober tek! P. S. pito postrezite s stepeno smetano.
Recept: kremna juha iz hokaido buče
Sestavine za kremo juho iz hokaido buče:
- 1 skodelica domače hokaido buče (narezane na koščke)
- 1 manjša sesekljana čebula
- 2 sesekljana stroka česna
- 1 žlica maslinovog ulja
- 3 dcl vode
- 1 krompir (narezan na koščke)
- 1 kocka za juhu od povrća
- prstohvat čilija u prahu
- 1/2 čajne žličke muškatnega oreščka v prahu
- svježi peršin
- domače bučno olje (po želji, za okras)
- smetana (po želji)
Proces pripreme kremne juhe iz hokaido buče:
Na olivnem olju prepražimo drobno nasekljana čebulo in česen. Dodamo na kocke narezano hokaido bučo in kuhamo, dokler se buča ne zmehča. Dodamo narezan krompir in vse skupaj zalijemo z vodo. Dodamo jušno kocko, muškatni orešček in čili v prahu ter vse skupaj kuhamo 15 minut. Juho dobro zmešamo s paličnim mešalnikom in po želji dodamo smetano za kuhanje. Pripravljeno juho postrežemo z vejicami svežega peteršilja ter kapljicami domačega bučnega olja.
Recept: pire iz hokaido buče
Sestavine za pire iz hokaido buče:
- 600 g domače hokaido buče (narezane na koščke)
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 čajni žlički kokosovega masla
- ½ čajne žličke naribane limonine lupine
- 2 žlice parmezana
- sol
- papar
- smetana (po želji)
Postopek priprave pireja iz hokaido buče:
Bučo skuhamo v manjši količini vode. Ko se zmehča, jo odcedimo in pretlačimo, da dobimo gladek pire. V posodi stopimo maslo in nato dodamo bučni pire. Mešamo nekaj minut, da se pire zgosti. Odstavimo in nekoliko ohladimo. Dodamo še naribano limonino lupino, parmezan, sladko smetano, sol in poper.
Recept: njoki od bundeve
Sestavine za bučne njoke:
- 400 g krumpira
- 400 g domače hokaido buče
- brašno
- 1 žumanjak
- sol
- papar
- maslac
- Parmezan
Postopek priprave bučnih njokov:
Za bučne njoke bučke razrežemo in jih damo v pečico, ki smo jo segreli na 200 stopinj Celzija, da se lepo zmehčajo. Zmehčane fino pretlačimo in zmešamo s kuhanim krompirjem, rumenjakom, soljo in moko (po občutku) v gladko testo. Na pomokani površini oblikujemo trakove, ki jih razrežemo na manjše koščke. Z vilicami lahko ustvarimo značilen vzorec za njoke. Njoke nato kuhamo v vreli vodi približno 5 minut. Kuhane po želji popečemo in postrežemo s sveže naribanim parmezanom.
Recept: bučna juha s kostanji
Sastojci za juhu od bundeve s kestenom:
- 50 g kokosovog maslaca
- 2 male glavice luka
- 850 g bundeve
- 1 l jušnog temeljca od povrća
- 300 g oguljenih kuhanih kestena
- sol
- papar
- muškatni oraščić
- 2 žlice vrhnja
- 1 puna žlica vrhnja za kuhanje
Upute za pripremu bučne juhe s kostanji:
Kestene skuhajte, ohladite i ogulite. Bundevu očistite i narežite na kockice. Ogulite i nasjeckajte luk. U velikom loncu za juhu otopite maslac i na njemu popržite luk. Dodajte kockice bundeve i miješajte još pet minuta. Zalijte jušnim temeljcem i kuhajte dok bundeva ne omekša. Dodajte kestene, začinite po želji i sve zajedno izmiksajte štapnim mikserom. U juhu dodajte žlicu vrhnja za kuhanje, promiješajte i poslužite. Dobar tek!