Kostanjeva marmelada je po krivici pozabljena marmelada. In ker je sezona kostanja tu – mokro in vetrovno vreme v zadnjih dneh je namreč z dreves že pometalo prve kostanje, kar pomeni, da se nabiranje in uživanje kostanja lahko začne –, smo se odločili, da z vami podelimo slasten recept. Zakaj bi letos kostanj le luščili, ko pa si ga lahko namažete na kruh. Kostanjeva marmelada je ne le odličen namaz, z njo lahko tudi zunaj sezone kostanja pripravite odlične sladice.
Kostanjeva marmelada je pogosto spregledana marmelada, saj ob omembi marmelad, ta ni prva, ki pade na misel. In ker kostanji že veselo padajo z dreves, je čas, da obudimo star recept in izkoristimo kostanjeve plodove, ki so prekrili gozdna tla.
더 읽어보기: 최고의 밤을 어떻게 준비합니까?
레시피 - 집에서 만드는 밤나무 잼:
Sestavine – domača kostanjeva marmelada:
- 진짜 밤 1000g
- 흑설탕 500g
- 바닐라 가루 1티스푼
- 물 200ml(밤을 미리 삶아둔 물)
집에서 밤잼을 만드는 과정은 다음과 같습니다.
Kostanj olupimo in ga pribl. 15 minut kuhamo v vodi, da postane mehak. Narežemo ga na drobne koščke. V 200 mililitrov vode, v kateri smo kuhali kostanj, zmešamo sladkor, vaniljev prah in kostanj. Zmešamo in zavremo. Na visoki temperaturi kuhamo toliko časa, da marmelada postane mazljiva. Še vročo marmelado vlijemo v sterilizirane kozarce. To storimo tako, da pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija in jih vanjo umite postavimo za 15 minut. Po vlaganju kozarce takoj zapremo in pustimo, da se ohladijo na sobni temperaturi. Rok trajanja marmelade je pribl. pol leta. Pa dober tek!