Ken jij een recept voor lekker ijs? We presenteren een selectie van de beste recepten voor zelfgemaakt ijs, die indruk zullen maken op hun smaak, uiterlijk en eenvoud van bereiding. In de reeks recepten zal iedereen iets voor zichzelf vinden, zelfs degenen die graag van ijs willen genieten zonder een vleugje slecht geweten.
Doma pripravljen sladoled je nekaj posebnega. Recept za dober sladoled pa še zdaleč ni treba, da od vas zahteva kopico kuharskega znanja, da sladoled upraviči visoka pričakovanja.
LEES VERDER:
Če želite izdelati sladoled sami doma, potem ste prišli na pravi naslov, saj smo za vas pripravili izbor najboljših receptov za domači sladoled!Recepti za dober sladoled:
Recept za kremni sladoled iz lubenice:
Sestavine za kremni sladoled iz lubenice:
- 600 g lubenice
- 40 dag sladkorja
- 100 ml water
- 2 eiwitten
- 2 ali 3 limone/limete
- 100 g sladke smetane
Postopek priprave kremnega sladoleda iz lubenice:
Lubenico narežemo na (manjše ali večje) kose in odstranimo vse pečke (da sladoled ne greni). Primešamo ji skuhan sladkor, vodo in ožete limone/limete. Dodamo še cca 1 dl hladne vode in stepeno sladko rastlinsko smetano ter premešamo. Za konec dodamo stepene beljake. Zmiksamo. Sladoled za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik, in že je pripravljen za uživanje. Pa dober tek!
Recept za domači nizkokalorični sadni sladoled:
Sestavine za domači nizkokalorični sadni sladoled:
- 2 bananen
- zamrznjeno sadje po izbiri (maline, jagode, višnje, borovnice …)
Postopek priprave domačega nizkokaloričnega sadnega sladoleda:
V mešalnik damo najprej banani, ki smo ju narezali/razdelili na srednje debele kose, nato pa dodamo sadje po lastnem izboru. Miksamo toliko časa, da masa postane mazljiva. In to je vsa umetnost! Pa dober tek!
Recept za bananine jogurtove lučke:
Sestavine za bananine jogurtove lučke (4 komadi):
- 1 banaan
- vaniljev jogurt
- čokoladne kapljice (za posip lahko uporabite tudi kokosovo moko, mrvice, zdrobljene lešnike, …)
Postopke priprave bananinih jogurtovih lučk:
Banano razrežete na štiri enako velike kosčke in vsakega prebodete s palčka. Vsak kos pomočite in povaljate po jogurtu in nato potresete s poljubnim posipom. Lučke za tri ure postavite v zmrzovalnik in bananine jogurtove lučke so pripravljene za uživanje! Pa veselo sladkanje!
Recept voor zelfgemaakt ijs met bier:
Ingrediënten voor huisgemaakt ijs met bier:
- 205 g melkchocolade
- 180 ml Guinness bier (u kunt ook een ander donker bier kiezen)
- 250 ml melk
- 250 ml slagroom
- 100 gram suiker
- 4 eierdooiers
- 1 theelepel vanille-extract
- snufje zout
Het proces van het maken van zelfgemaakt ijs met bier:
Breek de melkchocolade in kleine stukjes en giet in de pan. Verwarm in een aparte pan de melk, waaraan we suiker en zout hebben gemengd, op middelhoog vuur. Klop de dooiers apart los en giet ze bij het melkmengsel. Roer voorzichtig en langzaam op matig vuur. We doen dit totdat de massa dikker wordt. Giet het vervolgens door een zeef in de pan met chocolade. Verwarm en roer tot de chocolade volledig is gesmolten. Voeg als het mengsel glad is room, bier en vanille-extract toe. Laat het iets afkoelen op kamertemperatuur en zet de pan dan in de koelkast. Schik het afgekoelde ijs in de gewenste bak en zet het tenslotte in de vriezer. Veel plezier!
Recept za domači sladoled brez sladkorja:
Sestavine za domači sladoled brez sladkorja:
- 2,5 dl delno posnete sladke smetane
- 2,5 dl posnetega mleka
- 0,5 skodelice nesladkanega kakava v prahu
- 2 eidooiers
- 1 vanillestokje
Postopek priprave domačega sladoleda brez sladkorja:
V kozici počasi segrejemo mleko, a ne dovolimo, da zavre. Dodamo mu vaniljev strok in ga pustimo kuhati na šibkem ognju cca 20 minut. Medtem z ročnim mešalnikom penasto umešamo rumenjake. Po pretečenem času iz mleka odstranimo vaniljev strok, ga prerežemo na polovico in postrgamo semena, ki jih stresemo nazaj v mleko. Pustimo, da se mleko ohladi, ga precedimo in vlijemo v rumenjake. Premešamo in prestavimo v kozico. Tekočini dodamo kakav in kuhamo na šibkem ognju (masa ne sme zavreti!), dokler se ne zgosti. Znak, da moramo kozico odstaviti z ognja, je gosta pena, ki se med mešanjem nabere na žlici. Masi pustimo, da se ohladi, nato pa ji dodamo smetano. Prelijemo v strojček za pripravo sladoleda in sledimo navodilom uporabe. Sladoled nato prestavimo v plastično posod(ic)o in zamrznemo. Pa veselo sladkanje!
Recept za domači sladoled iz le dveh sestavin:
Sestavine za domači sladoled iz le dveh sestavin:
- slagroom
- kondenzirano oz. zgoščeno mleko
- dodatki po želji
Postopek priprave domačega sladoleda iz le dveh sestavin:
Smetano za stepanje in kondenzirano mleko stepate s stepalnikom, dokler ne dobite gladke in penaste teksture. Nato po želji le še dodate želeni okus. Lahko se igrate s prelivi, sezonskim sadjem, oreščki, kokosom, piškoti, čokolado, likerjem ipd. Če želite sladoled intenzivnih barv, uporabite živilske barve.
Recept za probiotične sadne sladoledne lučke:
Ingrediënten voor probiotische fruitijsjes:
- 2 dl zelfgemaakte kefir (van dierlijke of plantaardige melk)
- 1 eetlepel honing (je kunt ook vruchtensiroop gebruiken)
Accessoires (optioneel):
- fruit
- vlokken
- chocolade
- vanille poeder
- Nutella
Bereidingsproces probiotisch fruitijs light:
Voeg een lepel honing en een beetje fruit toe aan de kefir en meng alles door elkaar en meng goed (als er een banaan tussen zit, heb je de honing niet eens nodig). Vervolgens vullen we de vormpjes voor ijslampjes met de massa (als we die niet hebben, kunnen we lege yoghurtpotjes of puddingpotjes gebruiken) en voegen we desgewenst stukjes fruit of chocolade, vlokken, vanille of Nutella toe. Invriezen en voilà, probiotische fruitlichten zijn klaar. En vrolijke zoetigheid. Als je een romigere textuur wilt, giet de kefir dan af voor gebruik.
Osvežilni sladoled iz bazilike z jagodnim prelivom:
Sestavine za sladoled iz bazilike z jagodnim prelivom:
- 15 g listov bazilike
- 120 gram suiker
- 4 velike rumenjake
- 450 ml polnomastnega mleka
- 450 ml sladke smetane
Za jagodni preliv:
- 300 g razrezanih jagod
- 150 gram suiker
- 1 eetlepel vers citroensap
Postopek priprave sladoleda iz bazilike z jagodnim prelivom:
V mešalniku v prah zmešamo liste bazilike in sladkor, ki ju nato postavimo v posodo skupaj z rumenjaki in mešamo dokler se rumenjaki ne nekoliko spenijo. V drugem loncu segrejemo mleko, da postane vroče, a ne vrelo, nato ga dodamo zmesi in dobro premešamo. Sedaj celotno zmes počasi v loncu za kakšno minuto segrejemo in ob tem konstanto mešamo, dokler se ne malce zgosti. Potem zmes postavimo v posodo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Nato našo kremasto zmes postavimo v mešalnik za sladoled in sledimo običajnim navodilom priprave. Če mešalnika nimamo, bomo ta korak spustili. Naš sladoled sedaj položimo v plastično posodo in jo pokrijmo s pokrovom ter ga za šest ur postavimo v zmrzovalnik. Po želji lahko sladoled jemljemo iz zmrzovalnika vsake dve uri, da ga malce premešamo. Sedaj lahko pripravimo še jagodni preliv. Jagode, limonin sok in sladkor položimo v ponev ter sestavine skupaj mešamo dokler ne preliv zavre, nato ga na nižji temperaturi počasi mešamo dokler ne dobimo želene gostote. Preden sladoled serviramo, da za 20 minut postavimo ven iz zmrzovalnika in ga nato prelijemo z jagodnim prelivom. Pa dober tek.
Recept za božanski Cookies ‘n’ Cream sladoled z Nutello:
Sestavine za božanski Cookies ‘n’ Cream sladoled z Nutello:
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 5 eetlepels water
- 285g sesekljane bele čokolade
- 3 eieren
- 1 ¼ skodelice polnomastne smetane za stepanje
- 8 zdrobljenih Oreo piškotov
- ⅓ skodelice Nutelle
Postopek priprave božanskega Cookies ‘n’ Cream sladoleda z Nutello:
V večjem loncu skupaj počasi zavremo sladkor in vodo dokler naša tekočina ne postane nekoliko sirupasta. Nato lonec odstavimo in vanj zmešamo še čokolado, dokler se le-ta ne stopi. Potem ločimo rumenjake in beljake ter rumenjake enega za drugim dodajamo v lonec in zmes stepamo dokler ne postane gladka, nato pa lonec postavimo na hladno, da se zmes shladi. V drugi posodi stepemo trd sneg iz beljakov in ga nato postopoma dodajamo zmesi. V ločeni posodi nato še stepemo smetano in jo postopoma dodamo naši zmesi. Nato skodelico z Nutello postavimo v mikrovalovno pečico za približno 20 sekund, da le-ta postane malce bolj kremasta. Naši zmesi vmešamo zdrobljene piškote (nekaj koščkov piškotov lahko pustimo kasneje za okras) in nato približno polovico zmesi položimo v pekač (najbolj primeren je pravokoten pekač za kruh) ter po vrhu pokapamo polovico Nutelle. Sedaj lahko v pekač dodamo še preostalo zmes in jo ponovno pokapamo z Nutello ter na vrh položimo še preostale zdrobljene piškote. Na koncu lahko zmes kar z nožem še malce zmešamo in nato vrh ovijemo s prozorno foljo za živila ter sladoled zamrznemo v zmrzovalniku za 6-8 ur, dokler se le-ta ne strdi. Če želimo sladoled hraniti v zmrzovalniku dlje časa, lahko pekač pokrijemo z aluminjasto foljo. Pa dober tek!
Recept za nizkokalorični presni bananin sladoled (z okusom čokolade, jagode ali vanilje):
Sestavine za nizkokalorični presni bananin sladoled:
- 3 bananen
Sestavine za nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom čokolade:
- 3 bananen
- 1 theelepel cacaopoeder
- een halve theelepel vanillepoeder
Sestavine za nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom jagode:
- 170 gram verse aardbeien
- 1 theelepel vanillepoeder
Sestavine za nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom vanilje:
- 3 bananen
- 1 theelepel vanillepoeder
Het proces van het bereiden van caloriearm rauw bananenijs:
Predhodno zamrznemo banane, ki jih pred pripravo sladoleda pustimo 5 minut stati na sobni temperaturi, da se nekoliko odtajajo. Nato jih v multipraktiku mešamo toliko časa, da masa postane kremasta (vmes očistimo stene, da postopek pohitrimo). Če želimo, lahko tu z izdelavo zaključimo, če želimo sladoled z okusom čokolade, jagode ali vanilje, pa dodamo naštete sestavine in še enkrat dobro premešamo, da se prah prerazporedi. V primeru jagod, te zmešamo skupaj z bananami in jima nato dodamo prah.