لا يزال هناك وقت لإعداد الحديقة الشتوية. كثير من الناس لا يعرفون كيفية تحضيره بشكل صحيح. هل أنت من بينهم؟ اتبع القواعد التالية، وسوف تحافظ على الطعم والعناصر الغذائية!
Zamrzovanje velja za najprimernejši način podaljšanja uporabe svežega sezonskega sadja, saj se pri nizkih temperaturah naravni proces kvarjenja živil učinkovito upočasni.
Sadje in zelenjava vsebujeta veliko vode, zato sta občutljiva na zmrzovanje, a ob upoštevanju določenih pravil lahko v hrani ohranite več hranilnih snovi kot s katerim koli drugim načinom konzerviranja.
Kako pravilno zamrzniti zelenjavo
- Priporočljivo je zamrzovanje, to je shranjevanje pri -18 °C, saj je pri tej temperaturi onemogočeno delovanje in razmnoževanje mikroorganizmov, živilo pa ohrani hranilne vrednosti, barvo in okus.
- Pri -18 °C v zamrzovalniku lahko zelenjavo v povprečju hranite 8–12 mesecev, sadje pa 6‒10 mesecev.
- Izbirajte najkakovostnejše in sveže sadje in zelenjavo, ki prihaja neposredno z vrta ali sadovnjaka. Pred zamrzovanjem ga dobro operite, očistite in odstranite morebitne poškodbe.
- Živila ohladite, preden jih daste v zamrzovalnik, po odmrzovanju pa jih porabite čim prej.
- Pakirajte v plastične vrečke in posode s pokrovom.
- V embalaži naj ostane čim manj zraka – iztisnite ga iz vrečk, saj tako preprečite izgubo okusa in izsušitev živila.
- Na embalaži označite vrsto izdelka in datum zamrzovanja, da se boste lažje znašli in poskrbeli za trajnost živila.
- Zamrznjenega sadja in zelenjave ni treba odmrzniti, ampak ga lahko pripravite takoj, zato je najbolj smotrno, da ga zapakirate v manjših, enkratnih količinah, ki zadoščajo za en obrok.
- Skoraj vse vrste zelenjave, ki jih lahko zamrznete, je najbolje predhodno blanširati, da čim bolj ohranite kakovost. Če zelenjavo na kratko pokuhate v vreli vodi ali pari, se znatno zmanjša količina mikroorganizmov in delovanje encimov, ki povzročajo spremembo teksture, barve in okusa. Blanširanje priporočamo za korenasto zelenjavo (npr. korenje, rdeča pesa), grah, stročji fižol, cvetača, brokoli, špinača, blitva, ohrovt, bučke, buče, paprika, koruza, jajčevci…
- Trdo zelenjavo (npr. korenje, zelena, peteršilj) blanširamo približno 4 minute, mehkejšo (npr. stročnice, buče, bučke) pa od 1 do 3 minute.
Zelenjavo po blanširanju na hitro ohladite, najbolje pod tekočo vodo, ali pa jo daste v lonec s hladno vodo. Nato jo odcedite, posušite ter nato zapakirajte. - Ko odtajate zelenjavo, ne pozabite, da je že blanširana, zato je ni treba dolgo kuhati.
- Za zamrzovanje ni primerna zelenjava z zelo visoko vsebnostjo vode: solata, radič, redkev, kumare, paradižnik. Boljša rešitev je, da paradižnikov sok zavrete in zamrznete v plastenkah, za pripravo enolončnic in omak.
- Zamrzovanje krompirja in gob ni priporočljivo.
- Sveža zelišča (npr. peteršilj, zelena, bazilika) lahko zamrznete. Očistimo jih, operete, odcedite, nasekljteo in daste v vrečke za zamrzovanje.