fbpx

بالفعل الأطفال المعدلين وراثيا في العقد المقبل؟

يجلب العلم اكتشافات وأخبارًا جديدة كل يوم. الكثير منها لا يفهمها الناس العاديون جيدًا، ولكن هذا قد يجذبنا. وفي جامعة الصحة والعلوم في بورتلاند بالولايات المتحدة الأمريكية، حاول العلماء بقيادة شكرت ميتاليبوف استخدام تقنية كريسبر لتغيير السجل الجيني في الأجنة ذات الخلية الواحدة. حتى الآن، لاحظ العلماء الأمريكيون بحسد إلى حد ما التطورات في هذا المجال من بعيد. ولكن هذه لم تعد هي القضية.

Dr. Mitalipov in sodelavci so namreč dokazali, da se da na varen način spremeniti DNK-zapis celic v zarodkih ter tako gensko pogojene bolezni že v kali zatreti. Čeprav nobenega zarodka niso pustili, da bi se razvijal več kot nekaj dni, so rezultati navdušujoči in so očitno začeten korak k prvemu gensko spremenjenemu človeku. Na ta način bi lahko preprečili, da bi se določene bolezni prenašale iz roda v rod. Seveda obstajajo kritike na to odkritje, saj se nekateri bojijo, da bi tudi ‘črna plat’ človeka bila sposobna vplivati na genetiko in tako raznim ideologijam omogočila ‘kreacijo’ človeka po njihovih merah.

Dr. Mitalipov
Dr. Mitalipov

Vse skupaj je sicer še v povojih, saj tudi rezultati še niso bili uradno objavljeni, a, kot kaže, se na tem področju odvijajo za prihodnje rodove izjemno pozitivni premiki. Za nas, ‘običajneže’, je pomembno, da smo s podobnimi izsledki in odkritji seznanjeni, se zanje zanimamo, saj bo s tem raslo tudi zaupanje v nam sicer precej nerazumljiva področja.

معلومات اكثر

معلومات اكثر:
technologyreview.com

معكم منذ 2004

من سنة 2004 نحن نبحث في الاتجاهات الحضرية ونبلغ مجتمع المتابعين لدينا يوميًا بأحدث ما في نمط الحياة والسفر والأناقة والمنتجات التي تلهم بشغف. اعتبارًا من عام 2023 ، نقدم محتوى باللغات العالمية الرئيسية.