mezi Mosticary a kartuziány z Vrhniky na Verdu není daleko, ani na býv. do bistra, kde býval klášter, později přeměněný na panské sídlo. dnes v části areálu sídlí technické muzeum slovinska se slavnými vozy Tito a vedle stojí budova, kde stával kartuziánský klášter. tady je...
Průhledná
MED MOSTIŠČARJI IN KARTUZIJANCI
Z Vrhnike na Verd ni daleč, niti ne na prej do Bistre, kjer je bil nekoč samostan, pozneje predelan v graščino. Danes ima v delu kompleksa prostore Tehniški muzej Slovenije z znamenitimi Titovimi avtomobili, zraven pa stoji stavba, kjer je bila nekoč kartuzija. Tu je obnovljena in na novo odprta Gostilna Bistra. Skozi notranjo opremo dihajo stoletja in prostor navdajajo z občutkom prijetne domačnosti. Strežejo različne jedi od testenin in zrezkov, jedi z žara, do rib in zelenjavnih jedi. Posebno mesto imajo divjačinske specialitete in žrebičkovi stejki, k čemur se odlično poda jurčkova omaka in slastni sirovi štruklji. Za poobedek se prileže sezonska kostanjeva torta in morda kozarček mošta. Vendar pa se tista prava poslastica obeta že v kratkem. Kulinarični mojster Matjaž Podberšek namreč pripravlja ponudbo jedi, s kakršnimi so se nekoč prehranjevali ljubljanski mostiščarji in pozneje bistriški menihi. Mostiščarska kuhinja je osredotočena predvsem na divjačino, raznovrstne okusne gobe, kartuzijanska pa na jedi iz peči, zlasti sladkovodne ribe in veliko zelenjave. Gostilna Bistra organizira tudi poroke in pojedine za večje zaključene družbe. Ob nedeljah je priporočljiva rezervacija.