fbpx

paní Romance

Pro-Mak jsou detaily, suché a hedvábné květiny, vůně levandule a jemné vázy. Kdy vznikla myšlenka, že se budete věnovat výzdobě interiérů naplno? Květiny a dekorace byly vždy mojí láskou. Můj domov je z farmy, kde jsem prožil dětství

Pro-Mak so detajli, suho in svileno cvetje, vonj sivke in nežne vaze. Kdaj je nastala ideja, da se boste popolnoma posvetili dekoraciji v interjerju?

Cvetje in dekoracija sta že od nekdaj moja ljubezen. Doma sem s kmetije, otroštvo sem preživela v naravi in od tam izhaja moj odnos do vsega lepega. Tako sva se z možem pred devetnajstimi leti odločila odpreti trgovino v Sežani. Eno leto kasneje smo prišli v Ljubljano in odprli butik suhega cvetja na Tromostovju. Suho cvetje smo izbrali zato, ker je bilo pred dvajsetimi leti obdobje pastelnih barv in bidermajerske okrasitve in suho cvetje se je super vklopilo vanje. Pa tudi v Sloveniji še ni bilo takšne ponudbe in smo bili nekaj popolnoma novega.

Kako se danes lotite dekoracije nekega prostora? Se odločite glede na stil v interjerju, glede na osebnost lastnika ali mogoče glede na svoje trenutno razpoloženje?

Zelo pomemben je prvi vtis. Če ga ne dobim in če grem domov ter razmišljam, kaj bi naredila, ta izdelek ne bo nič posebnega. Najboljše izpadejo lokali, kjer v prvem trenutku vem, kaj manjka. Dekoracija se vedno dela na ambientu. Naš dekor bo izgledal popolno v enem prostoru in drugje lahko deluje povsem mimo in zgrešeno.

Ali pri dekoriranju obstajajo pravila?

Vedno je treba opazovati naravo in izhajati iz nje in njenih oblik. Le-to je očem lepo in prijetno. Če bomo poskušali padajoč jesenski šipek poravnati v ravne linije, bo po mojem mnenju to izumetničeno. V vsakem šopku je treba iskati naravno obliko, in to je ključ do uspeha. Poleg tega sta pri dekoriranju pomembna pravilo barve in barvna harmonija. Če imamo npr. črno-belo božično drevo, potem moramo dodati veliko lesketajočega, kjer najdemo vse nianse, od črne do bele, da se barve povežejo in ustvari zgodba. Tudi barvna harmonija izhaja iz narave.

Z dekoracijo se ukvarjate že celo življenje. Kako se je ta skozi leta spreminjala?

Pred dvajsetimi leti je bila dekoracija bidermajerska, vsi vzorci pa v oker rumeni ali bordo rdeči barvi. Potem se je počasi začel kazati minimalizem, ki je zahteval čiste barve, in takrat je suho cvetje povsem upadlo. Začeli smo se ukvarjati s svilenim cvetjem, ki smo ga lahko vključili v vsak minimalističen ambient. V minimalizmu smo z dekoracijo poudarjali linije pravokotnika. V vrsto smo postavili štiri zelena jabolka, iz steklenic z vodo smo sestavili kvadrat. Rože so bile ravne, kot bi izrezali en kos žitnega polja. Sedaj, ko gledamo te minimalistične linije že nekaj let, so nam postale dolgočasne in potrebne so spremembe. Izčiščene lokale moramo ponovno oživeti.

In kakšni so danes trendi?

Že nekaj časa lahko opažamo, da je kvadrat zamenjal krog in kvader kroglo, ki mehča ravne linije. Na ravne linije se ustvarja baročna dekoracija v vzorcih čipk, rož, zavitih vzorcev. Vrnili so se stari vzorci tapet. Če so bile prej pred vsakim lokalom ravne palice, so sedaj okrogli pušpani. Prihaja tudi oblika stožca, ki je nabit s sadjem in rožami. Trend so kelihi, ki so zaenkrat še enostavni in modernistični, a prihajajo zelo okrašeni in baročni. Ni večjih barvnih kontrastov, bolj je pomembna granulacija materiala, da izstopa vzorec na nekem elementu. Med barvami pa trenutno kraljuje vijolična, z odtenki malancane, sivke …

Iz katerega dela sveta prihajajo tovrstne smernice in kam v tujini bi nas napotili, če bi hoteli videti presežek v dekoraciji?

Vse smernice in trendi v dekoraciji prihajajo iz sveta mode. Če hočem predvideti, kako bom drugo leto okraševala, le pogledam, kaj se sprehaja po modnih pistah. Modni oblikovalci so najbolj napredni in narekujejo dekoracijo in tudi interjer. Kam po presežek v dekoraciji? Lepe stvari sem videla v Parizu in Italiji na sejmih notranje opreme in dekoracije. Tam vidiš res vse, tudi v negativnem smislu. Nisem mogla verjeti, ko sem na dragem pariškem sejmu zagledala razstavni prostor, ki je predstavljal isti material kot ga ima recimo naš Tuš.

Nam lahko namignete kakšen nasvet, ki ga je dobro upoštevati pri dekoraciji doma?

Naredimo en centralni aranžma in ne zapolnimo z dekoracijo vseh polic. šopek lahko dopolnimo tudi s praznimi vazami. Toplino dobimo s harmonijo barv, barve naj bodo povezane med seboj. Dom bomo poživili, če bodo vanj vnesli nekaj narave. Jeseni pridejo v poštev jesenske barve, poleti uporabimo kaj svežega, modrega, hladnega. Spomladi nekaj pričakujočega, npr. belo-zeleno kombinacijo. Pozimi si s cimetom pričarajmo toplino. Kvadrataste vaze pa omehčajmo s čim okroglim. In nikoli ne uporabimo dekoracije zato, da bi zakrili določene pomanjkljivosti.

Kje v mestu lahko vidimo vaše umetnine?

V marsikateri izložbi in gostinskem lokalu. Naše stvari so v Maximarketu in Nami, Kavalu in Angelu, restavraciji Cubo, delali bomo v Casinoju Lev. Celo poletje smo s svilenim cvetjem dekorirali dve kupoli Term Čatež. Naše dekoracije lahko vidite tudi v Vodnem Parku Bohinj. V stilu sivke in sončnic je tudi velik del zgornjega nadstropja v City parku.

In kateri je samo vaš kotiček, kjer vas ambient vedno znova osupne in kjer vam pripravijo najboljšo kavico?

Vedno grem k našim strankam. Zanima me, kako učinkuje ambient in kako se stranke počutijo v njem. Rada zavijem v Čokoladni atelje Dobnik pod Maximarketom po kakšno fino čokoladico ali torto. Na večerjo ali kosilo pa v Kaval, Angel, Cubo …

V prostem času bi pričakovali, da radi listate po revijah, delate šopke in se sprehajate po parkih. So domnevanja prava ali mogoče prosti čas preživljate popolnoma drugače?

Tisto malo prostega časa, ki mi ga ostane, najraje preživim na zemlji in jo obdelujem. Zame je najlepši vonj preorane zemlje. Poleti hodim na kmetijo obračat seno in to je odlična savna. Zelo lepo mi je na soncu in v naravi, tam dobim največ energije.

Více informací

Marka Karpan

"Če hočem predvideti, kako bom drugo leto okraševala, le pogledam, kaj se sprehaja po modnih pistah."

S vámi od roku 2004

Od roku 2004 zkoumáme městské trendy a denně informujeme naši komunitu následovníků o novinkách v životním stylu, cestování, stylu a produktech, které inspirují vášní. Od roku 2023 nabízíme obsah v hlavních světových jazycích.