S kouskem plesnivého sýra nebo sušeným chlebem jsme se v kuchyni setkali snad všichni. Abychom už nad podobnými nepříjemnostmi neohrnovali nos, můžeme se jednoduše naučit potraviny správně skladovat. Přečtěte si vše o tom, jak, kde a jak dlouho skladovat ovoce, zeleninu, chléb, sýr, maso, vejce a bylinky.
Ovoce
Banane, hruške, paradižniki a meloun bodo najdlje ostali sveži (3-5 dni), če jih bomo neovite pustili na kuhinjskem pultu. Drugače je z jabolki, za katere je najbolje, če jih shranimo v predale v hladilniku, kjer bodo zdržali tudi do 3 tedne. V predalih hladilnika je najbolje pustiti tudi bobule (sveže bo ostalo 3-5 dni) in pa grozdje v plastični vrečki, ki bo tako zdržalo 1-2 tedna. Avokado, slive, breskve a nektarine je najbolje pustiti kar na pultu, ko pa se enkrat omehčajo, jih moramo shraniti v hladilnik, kjer bodo zdržali do 5 dni. Citrusové plody je najbolje shranjevati na polici hladilnika (do 2 tedna), če pa jih prepolovimo, bodo zaviti v plastiko ostali dobri še 2 dni. Prepolovljeno banano je najbolje zaviti v alu folijo, prepolovljen avokado pa bo v hladilniku zdržal še kakšen dan, če bomo nanj stisnili limono in ga ovili s plastično folijo.
PŘEČTĚTE SI VÍCE: Výběr biopotravin nebyl nikdy tak snadný
Zelenina
V predalih hladilnika moramo zavite v plastiko shranjevati brokoli, zelje, korenje, cvetačo, kumare a prepolovljeno čebulo. Temna listnata zelenjava, zelen fižol, prepolovljen ingver, glava zelene solate a ředkvičky bodo najdlje ostale sveže (5-14 dni), če jih bomo v predal hladilnika spravili v plastično vrečko skupaj s suho papirnato brisačo. Brambory v papirnati vreči lahko skupaj s čebulo, česnom in bučami, pustimo v temni shrambi tudi več mesecev.
Byliny
Petržel a koriandr bosta ostala sveža teden dni, če ju bomo zavreli v vodi in ju potem rahlo zakrita s plastično vrečko shranili v hladilnik. Podobno je z bazilika, le da lahko to pustimo kar na kuhinjskem pultu. Rozmarýn a tymián bosta na polici hladilnika ostala dišeča dva tedna, pažitka pa bo ovit v vlažno papirnato brisačo in plastiko v hladilniku zdržal 5 dni.
Meso, ribe in jajca
Vejce ostanejo v hladilniku navadno dobra do dveh tednov, podobno pa je tudi z vsemi salamami a slanino, če jih v hladilniku pustimo zapečatene v plastiki. Mušle a sveže ribe lahko v hladilniku zavite pustimo največ en dan, zamrznjene ribe in rakce pa v vakuumski vrečki tudi do pol leta. Čerstvé maso, drůbež a dimljen losos lahko zaprti v originalni embalaži v hladilniku ostanejo največ dva dni, zamrznjeni pa 3-6 mesecev.
Kruh in sir
Chléb lahko v vrečki brez zraka pustimo v zmrzovalniku 3 mesece, medtem ko bo na sobni temperaturi ostal svež kar 3 dni, če ga bomo pospravili v vrečko brez zraka in ga postavili tako, da bo na pultu stal navpično na odrezanem delu. Sýr lahko ohranimo svež 1 mesec – toda le, če ga v hladilniku tesno zavijemo v pergamentni papir ter nato še v plastično folijo.
Upraveno a upraveno z:
buzzfeed.com