Při zařizování kuchyně není důležité jen to, aby vás prostor naplnil pozitivní energií, ale také jeho funkčnost. Určitě jste byli v situaci, kdy jste vy nebo vaši rodinní příslušníci chtěli něco rychle připravit, ale nemohli jste si vzpomenout, kam jste určité věci dali. Proto je na prvním místě důležitá organizace. Začněme.
1. Hrano in predmete razdelite po kategorijah
Nič vam ne bo prihranilo časa bolj kot to, da boste točno vedeli, kje je nekaj pospravljeno. Zato je najbolje določiti kategorije a vsaki izbrati poseben prostor v omari, predalu ali na pultu. Za vas smo pripravili seznam kategorij, po katerih lahko kuhinjske pripomočke in sestavine ločite:
- Konzervirana hrana in začimbe
- Lonci, ponve in druga posoda
- Osnovni izdelki za peko
- Jedilni pribor
- Krožniki in sklede
- Pribor in krožniki za posebne priložnosti in vsi ostali predmeti, ki jih uporabljate redkeje
- Brisače in krpe
- Otroški krožniki, posode in skodelice
- Sredstva za čiščenje
Najbolje je, da si kategorije najprej izpišete in morda še dodate ostale, za katere se vam zdi, da bi jih potrebovali. Tako boste lažje našli prostor za vse oziroma dobili predstavo, koliko ga sploh potrebujete.
2. Kuhinjo razdelite na območja
Ko ste kategorije določili, je čas za odločitev, kam katere stvari spadajo. Razdeliti kuhinjo na toliko predelov, kolikor kategorij imate oziroma določene kategorije kombajn, če se vam zdi, da bi vam prostora lahko zmanjkalo. Katere predele pa naj vaša kuhinja sploh vsebuje? Tu smo se naslonili na mnenje strokovnjakov.
Ključna peterica so predel za shranjevanje hrane, čištění, příprava, shranjevanje posode a predel za kuhanje. Najlažje je seveda najti prostor za čiščenje, saj je jasno, da je za to primerno mesto bližina umivalnika oziroma pomivalnega stroja. Najlažje vam bo, če boste vso hrano postavili na isto mesto, v idealnem primeru blizu hladilnika nebo zamrzovalnika. Hrnce a pánve naj bodo v bližini pečice, mikrovalovne pečice in kuhalne plošče, preostalo površino pa uporabite za pripravo hrane in na tem območju shranjujte jedilni pribor in posodo.
Organizacija prostora na območja ima dve zelo pomembni prednosti. Prva je, da boste tako stvari lažje in hitreje našli, druga pa, da bo na tak način kuhinjo lahko hkrati uporabljalo več članov gospodinjstva.
3. Zavrzite ali podarite vse, česar več ne potrebujete
Ko ste si v mislih naredili načrt, kako se urejanja kuhinje sploh lotiti, je čas, da začnete z delom. In vaša prva naloga je, da se znebite vseh predmetov, ki jih več ne potrebujete. Najbolje je, da najprej izpraznite omare in preverite, kateri hrani je že potekel rok trajanja, saj vam le-ta jemlje prostor in gotovo tudi ne pripomore k lepim vonjavam v prostoru. Nato je dobro premisliti, če vam prostor zaseda posoda, ki je sploh ne uporabljate. To ne pomeni tistih predmetom, ki so namenjeni za posebne priložnosti, ampak pripomočkom, ki jih sploh ne primete v roke. Take predmete je najbolje predati znancem, ki bi jih uporabljali z veseljem.
4. Lotite se čiščenja
Čistoča je nujna, če si želite, da bi vaša kuhinja zasijala. Ko so vse omare prazne, je čas, da se lotite odstranjevanja prahu s površin. Tu je treba uporabiti dvostopenjski postopek čiščenja, torej da najprej uporabite detergent za odstranjevanje umazanije, nato pa še dezinfekcijsko sredstvo za uničenje vseh klic in bakterij. Ne pozabite pobrisati vseh ostankov živil, ki ste jih imeli v omarah in očistiti lepljivih kozarcev.”
5. Začnite z urejanjem
Razmislite, kako visoko boste postavili predmete. Tukaj razmišljajte praktično in poskrbite, da so stvari, ki jih uporabljate najpogosteje, na dosah. Upoštevajte pa tudi težo predmetov. Če je stvar težka, jo shranite nižje. Najvišje dele omar je najbolje rezervirati za predmete, ki se uporabljajo redko.
Previdni bodite tudi pri zlaganju občutljive in steklene posode in jih ne postavljajte visoko.To bi namreč bil recept za katastrofo, saj vam tako lahko zdrsnejo iz rok in se razbijejo. Tisti, ki imate otroke, se osredotočite tudi na to, da bodo “varni predmeti” v njihovem dosegu, saj vam lahko tako pomagajo pri kuhanju pomagajo in postanejo bolj samostojni pri pripravljanju hrane.
Pribor za kuhanje postavite v predal blizu štedilnika. Če ste desničar, jih položite v predal na desni, če ste levičar, pa v predal na levi. To je dobro upoštevati tudi pri postavitvi posode za vsakodnevno rabo. Če ste desničar, naj bo le-ta desno od štedilnika, če ste levičar, pa levo.
Kako urediti hrano? Tu je pomembno, da preverite, kdaj ji preteče nejlépe před. Najbolje je skupaj postaviti živila, ki jim rok uporabe poteče ob istem času – tako se boste izognili temu, da na določene izdelke pozabite. Podobno s podobnim pa je pravilo, ki ga je dobro upoštevati pri tem, za kakšno vrsto živil gre. Na primer, na eno polico je dobro postaviti hrano za zajtrk, na drugo konzervirano blago, na tretjo živila, kot so testenine in riž, na četrto sestavine za peko … Organizirajte se tako, da suho hrano, kot so testenine, riž, oreščki, … premaknete v steklene kozarce in posode. Z nalepko označite, kaj se nahaja v določeni posodi, saj tako ne boste izgubljali časa z iskanjem živila.
Kako urediti kuhinjske aparate? Ker prav ti po navadi zavzamejo veliko prostora, najprej premislite, katere uporabljate največ in katere malo manj. Na primer, aparat za kavo in opekač kruha postavite na vidno mesto, medtem ko ostale, ki jih v roke vzamete redko, lahko shranite v omarah.
Urejanje kuhinje marsikomu predstavlja opravilo, ki bi se mu najraje izognil, vendar pa je občutek, ki vas bo preplavil, ko boste stopili v urejen in čist prostor, gotovo vreden truda.