fbpx

Naj vaša kuhinja zasije: kako si enostavno urediti kuhinjo

Foto: Envato

Pri urejanju kuhinje ni pomembno le to, da vas bo prostor navdal s pozitivno energijo, ampak tudi njegova funkcionalnost. Gotovo ste se že kdaj znašli v položaju, ko ste vi ali pa vaši družinski člani želeli nekaj na hitro pripraviti, a se niste mogli spomniti, kam ste določene stvari postavili. Zato je v prvi meri pomembna organizacija. Pa začnimo.

1. Hrano in predmete razdelite po kategorijah

Nič vam ne bo prihranilo časa bolj kot to, da boste točno vedeli, kje je nekaj pospravljeno. Zato je najbolje določiti kategorije in vsaki izbrati poseben prostor v omari, predalu ali na pultu. Za vas smo pripravili seznam kategorij, po katerih lahko kuhinjske pripomočke in sestavine ločite:

  • Konzervirana hrana in začimbe
  • Lonci, ponve in druga posoda
  • Osnovni izdelki za peko
  • Jedilni pribor
  • Krožniki in sklede
  • Pribor in krožniki za posebne priložnosti in vsi ostali predmeti, ki jih uporabljate redkeje
  • Brisače in krpe
  • Otroški krožniki, posode in skodelice
  • Sredstva za čiščenje

Najbolje je, da si kategorije najprej izpišete in morda še dodate ostale, za katere se vam zdi, da bi jih potrebovali. Tako boste lažje našli prostor za vse oziroma dobili predstavo, koliko ga sploh potrebujete.

Vsakemu izdelku določite svoj prostor Foto: Beazy / Unsplash

2. Kuhinjo razdelite na območja

Ko ste kategorije določili, je čas za odločitev, kam katere stvari spadajo. Razdeliti kuhinjo na toliko predelov, kolikor kategorij imate oziroma določene kategorije združite, če se vam zdi, da bi vam prostora lahko zmanjkalo. Katere predele pa naj vaša kuhinja sploh vsebuje? Tu smo se naslonili na mnenje strokovnjakov.

Ključna peterica so predel za shranjevanje hrane, čiščenje, pripravo, shranjevanje posode in predel za kuhanje. Najlažje je seveda najti prostor za čiščenje, saj je jasno, da je za to primerno mesto bližina umivalnika oziroma pomivalnega stroja. Najlažje vam bo, če boste vso hrano postavili na isto mesto, v idealnem primeru blizu hladilnika ali zamrzovalnika. Lonci in ponve naj bodo v bližini pečice, mikrovalovne pečice in kuhalne plošče, preostalo površino pa uporabite za pripravo hrane in na tem območju shranjujte jedilni pribor in posodo.

Organizacija prostora na območja ima dve zelo pomembni prednosti. Prva je, da boste tako stvari lažje in hitreje našli, druga pa, da bo na tak način kuhinjo lahko hkrati uporabljalo več članov gospodinjstva.

Tisto, kar uporabljate največ, naj bo na dostopnem mestu. Foto: Photoholgic / Unsplash

3. Zavrzite ali podarite vse, česar več ne potrebujete

Ko ste si v mislih naredili načrt, kako se urejanja kuhinje sploh lotiti, je čas, da začnete z delom. In vaša prva naloga je, da se znebite vseh predmetov, ki jih več ne potrebujete. Najbolje je, da najprej izpraznite omare in preverite, kateri hrani je že potekel rok trajanja, saj vam le-ta jemlje prostor in gotovo tudi ne pripomore k lepim vonjavam v prostoru. Nato je dobro premisliti, če vam prostor zaseda posoda, ki je sploh ne uporabljate. To ne pomeni tistih predmetom, ki so namenjeni za posebne priložnosti, ampak pripomočkom, ki jih sploh ne primete v roke. Take predmete je najbolje predati znancem, ki bi jih uporabljali z veseljem.

4. Lotite se čiščenja

Čistoča je nujna, če si želite, da bi vaša kuhinja zasijala. Ko so vse omare prazne, je čas, da se lotite odstranjevanja prahu s površin. Tu je treba uporabiti dvostopenjski postopek čiščenja, torej da najprej uporabite detergent za odstranjevanje umazanije, nato pa še dezinfekcijsko sredstvo za uničenje vseh klic in bakterij. Ne pozabite pobrisati vseh ostankov živil, ki ste jih imeli v omarah in očistiti lepljivih kozarcev.”

Čistoča je nujna, če si želite, da bi vaša kuhinja zasijala Foto: 6581245 / Pixabay

5. Začnite z urejanjem

Razmislite, kako visoko boste postavili predmete. Tukaj razmišljajte praktično in poskrbite, da so stvari, ki jih uporabljate najpogosteje, na dosegu roke. Upoštevajte pa tudi težo predmetov. Če je stvar težka, jo shranite nižje. Najvišje dele omar je najbolje rezervirati za predmete, ki se uporabljajo redko.

Previdni bodite tudi pri zlaganju občutljive in steklene posode in jih ne postavljajte visoko.To bi namreč bil recept za katastrofo, saj vam tako lahko zdrsnejo iz rok in se razbijejo. Tisti, ki imate otroke, se osredotočite tudi na to, da bodo “varni predmeti” v njihovem dosegu, saj vam lahko tako pomagajo pri kuhanju pomagajo in postanejo bolj samostojni pri pripravljanju hrane.

Pribor za kuhanje postavite v predal blizu štedilnika. Če ste desničar, jih položite v predal na desni, če ste levičar, pa v predal na levi. To je dobro upoštevati tudi pri postavitvi posode za vsakodnevno rabo. Če ste desničar, naj bo le-ta desno od štedilnika, če ste levičar, pa levo.

Kako urediti hrano? Tu je pomembno, da preverite, kdaj ji preteče rok uporabe. Najbolje je skupaj postaviti živila, ki jim rok uporabe poteče ob istem času – tako se boste izognili temu, da na določene izdelke pozabite. Podobno s podobnim pa je pravilo, ki ga je dobro upoštevati pri tem, za kakšno vrsto živil gre. Na primer, na eno polico je dobro postaviti hrano za zajtrk, na drugo konzervirano blago, na tretjo živila, kot so testenine in riž, na četrto sestavine za peko … Organizirajte se tako, da suho hrano, kot so testenine, riž, oreščki, … premaknete v steklene kozarce in posode. Z nalepko označite, kaj se nahaja v določeni posodi, saj tako ne boste izgubljali časa z iskanjem živila.

Kako urediti kuhinjske aparate? Ker prav ti po navadi zavzamejo veliko prostora, najprej premislite, katere uporabljate največ in katere malo manj. Na primer, aparat za kavo in opekač kruha postavite na vidno mesto, medtem ko ostale, ki jih v roke vzamete redko, lahko shranite v omarah.

Občutek, ki vas bo preplavil v čisti in urejeni kuhinji, je vreden truda. Foto: Becca Tapert / Unsplash

Urejanje kuhinje marsikomu predstavlja opravilo, ki bi se mu najraje izognil, vendar pa je občutek, ki vas bo preplavil, ko boste stopili v urejen in čist prostor, gotovo vreden truda.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!