Avokádo definitivně poznamenalo letošní kulinářskou sezónu. Našli jsme ho v sendvičích, dortech, smoothies, zmrzlinách, těstovinách a jinde. Při používání jsme nikdy nevěnovali pozornost jedné velmi důležité věci – praní. Umýváte ho vždy před otevřením? Pokud ne, doporučuje se začít.
Avokado je zelo popularna zelenjava v naših kuhinjah, a verjetno nihče ni bil pozoren na to, da ga moramo pred uporabo tudi oprati. Zveni samozřejmé, a mnogi ljudje mislijo, da ga zaradi trde skorje ni potrebno umivati.
Ačkoli je skorja avokada zelo trda, da zaščiti njegovo interiér, je ta tudi leglo številnih škodljivih bakterij, jako listerija in salmonela, ugotavljajo v poročilu Uprave ZDA za hrano in zdravila (FDA). Tako kot operete drugo sadje in zelenjavo pred uporabo, bi bilo pametno, da operete tudi avokado!
Vzorčenje, ki je obsegalo 1615 avokadov, se je začelo leta 2014. Po pregledu in analizi so ugotovili, da sta na skorji tega sadja prisotni salmonela in listerija. 17 % skorij avokadov je bilo pozitivnih na listerijo. PROTI interiér sadja pa so bili le trije avokadi od 1254 pozitivni na listerijo. Pri testiranju avokadov na salmonelo, so ugotovili, da je bil le en odstotek skorij pozitiven na to bakterijo (12 od 1615).
Kljub temu da je to število majhno, z Uprave ZDA za hrano in zdravila svetujejo, da temeljito operete skorjo avokada, preden ga pojeste, saj lahko pri rezanju prenesete bakterije na zelenjavo. Priporočajo, da si umijete roke 20 sekund pred rezanjem in nato avokado operete z vodo.
Více informací:
fda.gov