Zakaj moraš oprati avokado, preden ga odpreš?

Avokado je z gotovostjo obeležil letošnjo kulinarično sezono. Našli smo ga v sendvičih, tortah, smutijih, sladoledih, pastah in še kje drugje. Pri njegovi uporabi pa nikoli nismo bili pozorni na eno zelo pomembno stvar - umivanje. Ga vi vedno operete, preden ga odprete? Če ne, je priporočljivo, da začnete.

Avokado je zelo popularna zelenjava v naših kuhinjah, a verjetno nihče ni bil pozoren na to, da ga moramo pred uporabo tudi oprati. Zveni samoumevno, a mnogi ljudje mislijo, da ga zaradi trde skorje ni potrebno umivati.

Čeprav je skorja avokada zelo trda, da zaščiti njegovo notranjost, je ta tudi leglo številnih škodljivih bakterij, kot sta listerija in salmonela, ugotavljajo v poročilu Uprave ZDA za hrano in zdravila (FDA). Tako kot operete drugo sadje in zelenjavo pred uporabo, bi bilo pametno, da operete tudi avokado!

Morali bi umivati tudi avokado!
Morali bi umivati tudi avokado!

Vzorčenje, ki je obsegalo 1615 avokadov, se je začelo leta 2014. Po pregledu in analizi so ugotovili, da sta na skorji tega sadja prisotni salmonela in listerija. 17 % skorij avokadov je bilo pozitivnih na listerijo. V notranjost sadja pa so bili le trije avokadi od 1254 pozitivni na listerijo. Pri testiranju avokadov na salmonelo, so ugotovili, da je bil le en odstotek skorij pozitiven na to bakterijo (12 od 1615).

Kljub temu da je to število majhno, z Uprave ZDA za hrano in zdravila svetujejo, da temeljito operete skorjo avokada, preden ga pojeste, saj lahko pri rezanju prenesete bakterije na zelenjavo. Priporočajo, da si umijete roke 20 sekund pred rezanjem in nato avokado operete z vodo.

Umijte roke in nato operite avokado.
Umijte roke in nato operite avokado.

Dodatne Informacije

Več informacij:
fda.gov

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Praznični recept: hudičevo dobri miklavževi parklji