Zbytečné a narychlo vybrané dárky jsou na Valentýna zbytečné, jelikož můžeme dát svým blízkým to, co si opravdu přejí - naši pozornost - s romantickou atmosférou vykouzlenou vonnými esenciálními oleji a lahodným jídlem. Pojďme se podívat, s jakými pokrmy je obzvlášť okouzlíme.
Nekatera živila že od srednjega veka slovijo po svojih blagodejnih učinkih na spolnost in ljubezen. Pravimo jim afrodiziaka, po grški boginji ljubezni in lepote – Afroditi. Najbolj splošno znana “hrana za ljubezen”, ki vpliva na boljšo prekrvavitev telesa, večjo sproščenost in povečano seksualno željo so vsekakor ostrige, ki že s svojim videzom nakazujejo na erotične asociacije.
Poleg tega vsebujejo veliko cinka, ki spodbuja proizvajanje testosterona v telesu. Enako skrivnost kemične narave skriva v sebi tudi prestižni kaviár, ki prihaja iz Rusije in je včasih veljal za jed, ki so si jo lahko privoščili zgolj višji sloji. Po poživljajočih učinkih na spolno slo, so že od 19. stoletja znani tudi beluši, ki so jih tradicionalno pripravljali za zajtrk mladim ženinom. Tudi tartufi so v samem vrhu zapeljivih jedi, saj zaradi svojega vznemirljivega vonja prebudijo vse čute. Francozi za obnovo libida postrežejo z znamenito francosko čebulno juho, ne branijo pa se niti česna, ki prav tako krepi spolno slo. Valentinov desert mora vsekakor vsebovati tudi čokoláda, najbolje pa se je posladkati s čistim kakavovim napitkom, ki ga je opeval sam Casanova.
Ob okusnih jedeh je priporočljivo srkati poživljujoči šampaňské, ki ponuja razkošni užitek in zagotavlja dobro raspoloženje. Pri pripravi jedi ne smemo pozabiti, da med afrodiziake uvrščamo tudi eksotične začimbe, kot so cimet, ingver in kardamom, zato jih uporabimo v izdatnih količinah. K dobri hrani se poda tudi prijetno vzdušje, za katerega poskrbimo z omamno dišečimi éterické oleje.