Živila, ki delujejo kot ljubezenski napoj

Oblite jagode

Za praznik zaljubljencev so nepotrebna in na hitro izbrana darila odveč, saj lahko že z romantičnim vzdušjem, ki ga pričaramo z dišečimi eterični olji in okusnim obrokom, poklonimo našim najdražjim tisto, kar si dejansko želijo – našo pozornost. Pa poglejmo, s katerimi jedmi jih bomo še prav posebej očarali.

Nekatera živila že od srednjega veka slovijo po svojih blagodejnih učinkih na spolnost in ljubezen. Pravimo jim afrodiziaki, po grški boginji ljubezni in lepote – Afroditi. Najbolj splošno znana “hrana za ljubezen”, ki vpliva na boljšo prekrvavitev telesa, večjo sproščenost in povečano seksualno željo so vsekakor ostrige, ki že s svojim videzom nakazujejo na erotične asociacije.

Pečene ostrige
Pečene ostrige

Poleg tega vsebujejo veliko cinka, ki spodbuja proizvajanje testosterona v telesu. Enako skrivnost kemične narave skriva v sebi tudi prestižni kaviar, ki prihaja iz Rusije in je včasih veljal za jed, ki so si jo lahko privoščili zgolj višji sloji. Po poživljajočih učinkih na spolno slo, so že od 19. stoletja znani tudi beluši, ki so jih tradicionalno pripravljali za zajtrk mladim ženinom. Tudi tartufi so v samem vrhu zapeljivih jedi, saj zaradi svojega vznemirljivega vonja prebudijo vse čute. Francozi za obnovo libida postrežejo z znamenito francosko čebulno juho, ne branijo pa se niti česna, ki prav tako krepi spolno slo. Valentinov desert mora vsekakor vsebovati tudi čokolado, najbolje pa se je posladkati s čistim kakavovim napitkom, ki ga je opeval sam Casanova.

Čokoladni souffle
Čokoladni souffle

Ob okusnih jedeh je priporočljivo srkati poživljujoči šampanjec, ki ponuja razkošni užitek in zagotavlja dobro raspoloženje. Pri pripravi jedi ne smemo pozabiti, da med afrodiziake uvrščamo tudi eksotične začimbe, kot so cimet, ingver in kardamom, zato jih uporabimo v izdatnih količinah. K dobri hrani se poda tudi prijetno vzdušje, za katerega poskrbimo z omamno dišečimi eteričnimi olji.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Na vrhu stolpa Vinarium Lendava od zdaj 5-zvezdična edinstvena večerja z razgledom!