10 največjih diamantov na svetu

Poznamo kar nekaj klišejev o diamantih, toda ne glede na to, kateri je vaš najljubši, dejstvo je, da vsi obožujemo diamante. O desetih največjih, pa nas večina lahko le sanja.

Vsako leto naj bi jih izkopali približno 130 milijonov karatov in večina od njih jih ima le nekaj karatov. Toda vsake toliko časa pride trenutek, ko se najde ogromen diamant, dovolj velik, da bi lahko z njim nahranili manjšo državo. Večino jih danes izkopljejo v osrednji in Južni Afriki, največje diamante pa so doslej najpogosteje našli kanadski iskalci diamantov, ki so kopali v velikih žrelih ugaslih vulkanov na zaledenelem severu Kanade. Seznam desetih največjih nebrušenih diamantov se bo v prihodnjih letih nedvomno spreminjal, samo lani so v Južni Afriki naleteli na dva velika 200-karatna diamanta, noben od njiju pa se kljub temu ni uvrstil med prvih deset. Veliko diamantov ima za seboj tudi zelo zanimivo zgodbo, prva dva na seznamu sta tako ogromna, da je verjetnost, da bi še kdaj našli tako velike ali večje, zelo majhna.

Diamant The Jonker je vreden več kot 3 milijone dolarjev.
Diamant The Jonker je vreden več kot 3 milijone dolarjev.

The Jonker, 726 karatov

Ta veliki dragulj je bil najde v Južni Afriki leta 1934. Našel ga je Johannes Jacobus Jonker, po katerem je diamant dobil tudi ime. Razrezali naj bi ga na trinajst manjših diamantov, največji med njimi, Jonker I, pa ima še vedno 142,9 karatov. Njegovo vrednost ocenjujejo na 3,7 milijone dolarjev.

The Vargas, 726,6 karatov

Diamant, ki se je uvrstil na deveto mestu je dobil ime po Getuliu Dornellesu Vargasu. Najden je bil v Braziliji, kjer je bil Vargas takrat predsednik. Diamant je kmalu našel pot do Amsterdama, kjer ga je kupil slavni ameriški zlatar Harry Winston. Razrezali so ga na 30 manjših kamnov, največji med njimi pa je popolni 44-karatni dragulj.

Ko so ga našli je imel kar 755 karatov.
Ko so ga našli je imel kar 755 karatov.

The Golden Jubilee, 755 karatov Ta prekrasni južnoafriški diamant velja za enega izmed najbolj slavnih na svetu. Potem ko so strokovnjaki več let delali na njem, so na koncu oblikovali diamant, ki ima neverjetnih 545,67 karatov in je tako največji diamant v svoji popolni lepoti. Trenutno je v lasti tajske kraljeve družine, zaradi svoje rumeno-rjave barve pa njegovo vrednost ocenjujejo na 4-12 milijonov dolarjev.

The Woyie River, 770 karatov

Poimenovan po reki, v kateri so ga našli, je bil ta južnoafriški kamen razrezan na trideset manjših diamantov. Kljub temu pa nekateri nad njim niso bili navdušeni, saj prihaja iz Sierre Leone, ki slovi po krvavih diamantih, tistih, ki naj bi pomagali financirati vojaško aktivnost v tamkajšnjih vojnih območjih.

Prekrasni Millenium Star diamant.
Prekrasni Millenium Star diamant.

Millennium Star, 777 karatov

Ko so ga odkrili leta 1990 je ta neobrušeni dragulj imel kar 777 karatov, strokovnjaki pa so potrebovali kar tri leta, da so ga oblikovali v prekrasen dragulj v obliki hruške, ki ima 203,04 karate, zaradi česar je to drugi največji brezbarvni in popolni diamant na svetu. Zaradi svoje slave in jasnosti je njegova vrednost danes več kot 160 milijonov dolarjev.

Diamant je našla majhna deklica.
Diamant je našla majhna deklica.

Diamant Incomparable, 890 karatov

Diamant je leta 1989 našla majhna deklica in ga pokazala stricu, ki ga je nato prodal preprodajalcem diamantov. Po več letih ga je strokovnjakom uspelo razrezati na več manjših kamnov, ustvarili pa so tudi prekrasen rumeno-rjav dragulj s 407,48 karati in ga oblikovali v nenavadno trikotno obliko.

Star of Sierra Leone, 969 karatov

Diamant so razrezali na 17 manjših skoraj popolnih draguljev, ki so jih kasneje uporabili pri oblikovanju nakita, ki je postalo znano kot broška Star of Sierra Leone.

Excelsior je bil odkrit v Južni Afriki.
Excelsior je bil odkrit v Južni Afriki.

Diamant Excelsior, 995,20 karatov

Odkrit leta 1893 v Južni Afriki je ta veliki kamen danes razrezan v manjše dragulje. Največji med njimi ima le 69,68 karatov, to veliko ljudi v diamantni industriji verjame, da so bili verjetno izrezani tudi večji diamanti.

Diamant Cullinan ima kar 530 karatov.
Diamant Cullinan ima kar 530 karatov.

Diamant Cullinan, 3106, 75 karatov

Kar trikrat težji od Excelsior diamanta, je to verjetno najbolj slavni diamant na svetu. Ko so ga leta 1905 našli v Južni Afriki je bil težak več kot pol kilograma. Kot darilo ga je prejel britanski kralj Edward VII in odpeljan v Amsterdam, kjer so ga razrezali. Devet večjih draguljev in 96 kamnov je bilo izrezani z nebrušenega diamanta, vključno s slavnim diamantov Star of Africa (Cullian I), ki ima 530,2 karatov in je sedaj del kronskih draguljev. Njegovo vrednost ocenjujejo na neverjetni 2 milijardi dolarjev.

Sergio, 3167 karatov

Mnogi še vedno na prvo mesto največjih najdenih diamantov uvrščajo diamant Cullinan, kljub temu pa Sergio, črni diamant najden v Brazliji, po svoji teži premaga vse svoje konkurente. Tako imenovani črni diamanti so zelo redki in znanstveni še vedno niso prepričani od kod izvirajo. Nekateri verjamejo, da prihaja iz vesolja in so na Zemljo prišli kot delci meteorja.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najboljši način, kako ohladiti pivo v le nekaj minutah