fbpx

15 diamantov kraljice Elizabete II., ki vas bodo sezuli

Ne glede na to, ali so to geste ljubezni ali vojni dobiček, antični simboli ali pa le najdrznejši nakit na svetu – kraljevi dragulji so zakladnica zgodovine in tudi ena od najbolj neprecenljivih ter lepih zbirk na svetu. Prekleti, ljubljeni, lomljeni ali reciklirani, vsak izmed njih ima svojo zgodbo. In to je 15 diamantov kraljice Elizabete II., ki jih morate videti, da boste lahko sploh verjeli, da obstajajo.

15 diamantov kraljice Elizabete II., ki vas bodo sezuli:

Krona Imperial State

Ta slovita krona je bila izdelana leta 1937 za kronanje Jurija VI., v višino pa so jo zmanjšali za kronanje njegove hčere, kraljice Elizabete II. Vsebuje 2868 diamantov, 17 safirjev, 11 smaragdov in 269 biserov. Najbolj navdušujoč je 317,4-karatni diamant Cullinan II, ki ga lahko opazimo na sredini kronskega pasu.

Krona Imperial State Crown
Krona Imperial State

Vladarsko žezlo in jabolko

Vladarsko jabolko je posuto s smaragdi, safirji, rubini, biseri, 365 diamanti in ogromnim ametistom, na vrhu pa ga krasi križ. Ustvarjeno je bilo z namenom, da predstavi Kristusovo oblast nad svetom, za kronanje pa se uporablja že od leta 1661.
Simbol monarha kot vodje je tudi žezlo, ki je bilo prav tako narejeno leta 1661. To se ponaša z največjim diamantom na svetu. 3106-karatni diamant Cullinan je bil odkrit leta 1905, za pest veliki kamen pa je največji, kar so jih kadarkoli našli. Po tem, ko je bil podarjen kralju Edvardu VI., se je razbil na več kosov. Največji, 530,2-karatni Cullinan I, znan tudi kot Zvezda Afrike, je bil postavljen na vrh žezla, medtem ko so drugi deli Cullinana uporabljeni v različnih broškah.

Vladarsko žezlo in jabolko
Vladarsko žezlo in jabolko

Zaročni prstan

Ni največji, najstarejši ali najdražji v kraljičini kolekciji, ji je pa nedvomno najbolj pri srcu. Narejen je iz 3-karatnega diamanta, na vsaki strani pa ga krasijo še manjši kamni, ki so bili vzeti iz tiare, ki je nekoč pripadala materi princa Filipa.

Zaročni prstan
Zaročni prstan

Diamant Koh-i-Noor

Nihče zares ne ve, koliko je star ta neverjetni 106-karatni diamant, v stari hindujski tekstih pa ga prvič najdemo datiranega v leto 1300. Po tem, ko je dragulj prepotoval Indijo, Perzijo in Afganistan, je bil podarjen kraljici Viktoriji. Ta ga je nosila v broški, nato pa so ga v kronah kraljeve soproge nosile še kraljica Marija, kraljica Aleksandra in kraljica Elizabeta (kraljica mati). Danes se z drugimi kronskimi dragulji nahaja v utrdbi Tower of London.

Diamant Koh-i-Noor
Diamant Koh-i-Noor

Poročna zapestnica

Potem ko je princ Filip zahteval, da se zaročni prstan okrasi s kamni iz tiare njegove matere, je med drugim naročil tudi zapestnico, ki je bila poročno darilo za nevesto. Kraljica jo je že večkrat nosila, tako kot veliko drugih predmetov iz njene osebne zbirke pa se je tudi ta zapestnica znašla na roki Kate Middleton, vojvodinje Cambriške.

Wedding Bracelet
Zapestnica

Uhani s kronanja

Za uhane na kronanju so bili uporabljeni 12- in 7-karatni kamni iz indijske zapestnice kraljice Viktorije. Kraljica uhane najpogosteje nosi z ujemajočo se ogrlico za različne  uradne priložnosti.

Uhani s kronanja
Uhani s kronanja

Ogrlica s kronanja

Ogrlica je bila izdelana iz dragih kamnov še neuporabljenih predmetov, kot so na primer meči. Sestavlja jo 25 diamantov in navdušujoč osrednji dragulj – 22,48-karatni diamant Lahore. Ogrlico je pri Garrardu leta 1885 naročila kraljica Viktorija, od takrat dalje pa se je nosila na vsakem kronanju. Kraljica jo prav tako nosi na uradnih dogodkih, kot je bil na primer njen diamantni jubilej.

Ogrlica s kronanja
Ogrlica s kronanja

Diadem Jurija IV.

Kot je razvidno iz znamk, kovancev in bankovcev, je bila krona izdelana leta 1820, nosil pa jo je Jurij IV. na poti do svojega kronanja. Z diamanti okrašene vrtnice, bodeče neže in detelje predstavljajo Anglijo, Škotsko in Severno Irsko. V samem diademu je 1333 diamantov, biseri in bledo rumen diamant, ki se skriva v središču sprednjega križa. Kraljica si ga je prvič poveznila na glavo za letno slavnostjo odprtje parlamenta istega leta, ko je nasledila prestol, nato za kronanje in še večkrat zatem.

Diadem Jurija IV.
Diadem Jurija IV.

Tiara kraljice Marije I. Angleške

Tiara je posuta z diamanti, naredili pa so jo pri kraljevih draguljarjih Garrard. Ruski stil tiare je bil pri kraljevi družini v prvi polovici 20. stoletja zelo priljubljen.

Tiara kraljice Marije I. Angleške
Tiara kraljice Marije I. Angleške

Ogrlica kraljice Viktorije, ki jo je ta dobila za zlati jubilej

Ta navdušujoči kos nakita je ženski odbor The Women’s Jubilee Offering podaril kraljici Viktoriji. Osrednji diamant in biser ter 6 deteljic na vsaki strani se lahko uporablja tudi ločeno, kot na primer broške. Je eden od najbolj priljubljenih kraljičinih kosov, pogosto pa jo kombinira s tiaro Girls of Great Britain and Ireland.

Ogrlica kraljice Viktorije, ki jo je ta prejela za zlati jubilej
Ogrlica kraljice Viktorije, ki jo je dobila za zlati jubilej.

Ogrlica Delhi Durbar

Delhi Durbar je bila indijska spominska slovesnost, ki je proslavila nastop kralja Jurija V., njegovi soprogi pa so ob tej priložnosti želeli podariti nekaj posebnega. Ogrlico sestavlja osem smaragdov ter šest velikih diamantov. Povezuje jih dvojna platinasta veriga z 94 diamanti, kot dodatek pa sta tukaj še smaragdni obesek ter obesek z diamantom Cullinan VII.

Ogrlica Delhi Durbar
Ogrlica Delhi Durbar

Tiara Lover’s Knot

Tiaro je pri Garrardu leta 1913 naročila kraljica Marija, prefinjen kos pa je sestavljen iz diamantov in 19 biserov. Kraljica Elizabeta II. jo je nosila na premiero filma The Conquest of Everest leta 1953, princesi Diani pa jo je podarilo kot poročno darilo. Letos jo je na svojo glavo poveznila tudi vojvodinja Cambriška.

Tiara Lover’s Knot
Tiara Lover’s Knot

Tiara Girls of Great Britain and Ireland

The Girls of Great Britain and Ireland je bil odbor žensk, ki so zbirale denar za tiaro, ki so jo nato za poročno darilo podarile kraljici Mariji. Veliki diamanti, ki jih lahko vidimo na vrhu, so bili prvotno biseri, kraljica Marija pa se je pozneje odločila, da bo te raje uporabila v tiari Lover’s Knot. Tiara Girls of Great Britain and Ireland je bila podarjena kraljici kot poročni dar in zdi se, da ji je med vsemi tiarami najljubša.

Tiara Girls of Great Britain and Ireland
Tiara Girls of Great Britain and Ireland

Viseči uhani Greville

Dama Margaret Greville je svojo celotno kolekcijo znanih draguljev zapustila svoji prijateljici kraljici materi. Ko je leta 1929 Cartier izdelal uhane, je združil zares različno rezane diamante. Ti uhani so bili med drugim tudi kraljevsko poročno darilo Elizabeti II.

Viseči uhani Greville
Viseči uhani Greville

Ogrlica Festoon

Za vsakdan kraljica najraje poseže po biserih, za posebne priložnosti, kot so odprtje parlamenta ali pa uradni obiski, pa se odloči za to diamantno ogrlico, ki je bila darilo očeta za 24-letno princeso. 105 diamantov je bilo vzetih iz zbirke dragih kamnov, ki so se nekoč uporabljali za podaljševanje že obstoječih ogrlic v kraljevi zbirki.

Ogrlica Festoon
Ogrlica Festoon

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!