fbpx

Kako očistiti nakit z običajnimi gospodinjskimi pripomočki: od diamantov, biserov do zlata in srebra

Foto: envato

Imate namen očistiti nakit, pa ne veste kako?! Preverite teh nekaj nasvetov.

Kako očistiti nakit? Nakit ni le dodatek, temveč odraz stila in osebnosti, zato je prav, da mu posvetimo dovolj pozornosti. Ne glede na to, ali imate v lasti dragocene diamante, lesketajoče se zlato, bleščeče bisere ali elegantne srebrne kose, je prav, da zanje ustrezno tudi poskrbimo. Pravilna nega in vzdrževanje sta ključnega pomena za ohranjanje sijaja in vrednosti nakita.

Foto: Unsplash/Sabrianna

Kako očistiti nakit: diamanti

Diamanti so znani po svojem bleščečem sijaju, vendar se lahko sčasoma na njih nabere umazanija, ki škoduje njihovemu sijaju.

Čiščenje:

Ustvarite nežno čistilno raztopino tako, da v zmešate blag detergent za pomivanje posode s toplo vodo. Diamantni nakit namočite v raztopino za 15-20 minut, da zrahljate umazanijo. Z zobno ščetko z mehkimi ščetinami nežno zdrgnite diamant. Nakit temeljito sperite pod toplo tekočo vodo, da odstranite morebitne ostanke mila. Posušite z mehko krpo, ki ne pušča vlaken, ali pustite, da se popolnoma posuši na zraku, preden ga nosite ali shranite.

Foto: Unsplash/Nataliya Melnychuk

Kako očistiti nakit: zlat nakit

Zlat nakit vsakemu kompletu doda pridih razkošja, vendar lahko zaradi vsakodnevnega nošenja izgubi svoj lesk.

Čiščenje:

Zmešajte nekaj kapljic blagega mila za pomivanje posode v topli vodi, da ustvarite milno raztopino. Zlati nakit namočite v raztopino za 10-15 minut, da zrahljate umazanijo in olja. Nakit nežno zdrgnite z zobno ščetko z mehkimi ščetinami, pri čemer bodite pozorni na zapletene detajle in razpoke. Nakit sperite pod toplo vodo, da odstranite ostanke mila. Zlati nakit temeljito osušite z mehko krpo, da preprečite vodne madeže.

Foto: Unsplash/Zheng Angela

Kako očistiti nakit: biseri

Biseri so nežni dragulji, ki zahtevajo posebno nego, da ohranijo svoj naravni lesk in lepoto.

Čiščenje:

Z mehko, vlažno krpo nežno obrišite bisere po vsakem nošenju, da odstranite morebitna olja ali ostanke. Izogibajte se izpostavljanju biserov močnim kemikalijam, parfumom ali laku za lase, saj lahko poškodujejo površino. Za globinsko čiščenje biserov zmešajte majhno količino blagega mila v mlačni vodi. Čisto, mehko krpo ali čopič za ličila namočite v milnico in nežno obrišite bisere. Bisere obrišite z vlažno krpo, da odstranite morebitne ostanke mila in nato še s suho brisačo. Pustite, da se biseri popolnoma posušijo na zraku, preden jih shranite v mehko vrečko ali vrečko iz blaga, da preprečite praske.

Foto: Unsplash/Jasmin Chew

Kako očistiti nakit: srebro

Srebrni nakit lahko sčasoma potemni zaradi izpostavljenosti zraku in vlagi.

Čiščenje:

Ustvarite pasto z mešanjem sode bikarbone z vodo, dokler ne nastane gosta konsistenca. Z mehko krpo ali gobo nanesite pasto na srebrn nakit in nežno drgnite, da odstranite madeže in umazanijo. Nakit sperite pod toplo vodo in posušite z mehko brisačo. Za trdovratne madeže lahko uporabite sredstvo za poliranje srebra, posebej zasnovano za nakit. S krpo za poliranje srebra nežno polirajte nakit, dokler ne dobi sijaja.  Srebrni nakit shranjujte v suhi, nepredušni posodi ali v torbici.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.