fbpx

4 enkle opskrifter på en DIY julemiddag

Piščanec v beli vinski omaki (coq au vin)

Mange af os lægger et så stort pres på os selv fra ferien, at vi næsten ikke når at nyde dem. En af kilderne til stress er helt klart julemiddagen, som vi har store forventninger til. Kernen i højtiden er dog ikke skinnende gaver og et bord, der er så dækket, at vi skal smide det meste af maden væk eller give det væk, men forbindelsen til vores kære. For at bruge mindre tid på at forberede køkkenet i ferien, skal du læse de bedste enkle opskrifter til julemiddagen.

Tu si lahko prebereš kateri so najboljši preprosti recepti za božično večerjo. Tako se boš izognil/-a predpraznični paniki in še bolj uživala bistvo božiča.

Spaghetti Cacio og Pepe

Spaghetti Cacio og Pepe
Spaghetti Cacio og Pepe

Ingredienser

  • 500 g špagetov
  • 4 jedilne žlice masla
  • 1 jedilna žlica olivnega olja
  • 1 skodelica naribanega parmezana
  • Salt
  • Pest sveže mletega popra

Forberedelse
Zavri soljeno vodo ter skuhaj špagete. Medtem zmešaj maslo z olivnim oljem ter parmezanom. Ko so špageti skuhani jih odcedi ter shrani polovico skodelice vode, v kateri so se kuhali. Špagete stresi v mešanico olja, masla in parmezana ter dobro premešaj. Dodaj skodelico vode, sol in poper.

Ratatouille

Ratatouille
Ratatouille

Ingredienser

  • 5 jedilnih žlic olivnega olja
  • 2 fed hvidløg
  • 2 ščepca origana
  • 1 kop tomatpuré
  • 1 aubergine
  • 1 čebila
  • 1 buča
  • 2 kolber
  • 2 røde peberfrugter
  • 3 tomater
  • 2 jedilni žlici timijana
  • Salt og peber

Forberedelse
Pečico segrejemo na 180 ºC. V kozici segrejemo olje ter prepražimo česesn. Dodamo origano. Zelenjavo narežemo na kolobarje. V pekač položimo plast zelenjave, ki jo polijemo z oljem in česnom ter paradižnikovo omako. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Posolimo in popopramo. Pečemo približno 25 minut.

File lososa s krompirjem

File lososa s krompirjem
File lososa s krompirjem

Ingredienser

  • 1 kg nye kartofler
  • 4 jedilne žlice olivnega olja
  • 1 tsk citronsaft
  • salt og peber
  • 500 g lososovega fileja
  • 1 jedilna žlica stopljenega masla
  • ¼ čajne žličke sladke paprike

Forberedelse
Segrej pečico na 200ºC. Krompir operi, posuši in natri z olivnim oljem. V pekaču peči krompir 15 – 20 minut. Lososov file natri s stopljenim maslom, papriko, soljo in poprom. Fileje dodaj h krompirju ter peči še 5 – 7 minut. Polij z limoninim sokom in postrezi.

Piščanec v vinski omaki iz belega vina (coq au vin)

Piščanec v beli vinski omaki (coq au vin)
Piščanec v beli vinski omaki (coq au vin)

Ingredienser

  • 8 kosov piščanca (prsi in krače)
  • sol in sveže mleti poper
  • 2 spsk smør
  • 4 rezine slanine, narezane na koščke
  • 1 večja sladka čebula, narezana na koščke
  • 3 stroki česna, nasesekljani
  • 500 gramov šampijonov, narezanih
  • 2 skodelici suhega belega vina
  • 1 spiseskefuld sennep
  • ½ skodelice smetane za kuhanje
  • ¼ skodelice nasesekljanega svežega peteršilja

Forberedelse
Piščanca natrite s soljo in poprom. V večji ponvi pri srednje močnem ognju raztopite maslo. Dodajte piščanca in pecite, da ta dobro porjavi (približno 4 minute na vsaki strani). Piščanca vzemite iz ponve in postavite na stran. V ponev dajte slanino in pecite približno 3 minute. Dodajte čebulo in na hitro popražite, da ta postane steklen (5 minut). Dodajte česen in gobe in pražite, da se gobe zmehčajo, 5 do 6 minut. Dodajte piščanca, prelijte z vino, vmešajte gorčico in pustite, da začne vreti. Ponev pokrijte in pustite vreti 15 do 20 minut oziroma da je piščanec skoraj popolnoma kuhan. Odkrijte ponev in dodajte smetano. Mešajte, da se omaka zgosti in da se piščanec skuha do konca, 8 do 10 minut. Okrasite s peteršiljem in takoj postrežite.

Med dig siden 2004

Fra år 2004 vi forsker i urbane tendenser og informerer vores fællesskab af følgere dagligt om det seneste inden for livsstil, rejser, stil og produkter, der inspirerer med passion. Fra 2023 tilbyder vi indhold på store globale sprog.