Du kan sikkert ikke huske første gang du smagte champagne. Men du husker bestemt den forførende smag, der overbeviste dig om, at det er drukket ved særlige lejligheder af en grund. Champagne pryder festligt pyntede borde, den bruges til at skåle for succeser og fejre fødselsdage. Det er umuligt at modstå, fordi dens smag er forførende og magisk.
Razkrivamo 6 stvari, ki jih niste vedeli o šampanjcu.
1. Šampanjec, ki je nastal v 19. stoletju, ni imel niti približno takšnega okusa, kot ga ima danes.
V 19. stoletju je imel šampanjec sladek okus, podoben sirupu. Ko ga je Madame Barbe-Nicole Ponsardin Clicquot začela izvažati v Anglijo, je odkrila, da imajo Angleži raje suh kot sladek šampanjec. Začeli so izdelovati dve vrsti šampanjca: sladkega in suhega oziroma ”z angleškim okusom”, kot ga poznamo še danes.
2. Okus je odvisen od postrežbe – za pravo izkušnjo je treba šampanjec piti iz kozarcev za vino.
Čeprav za šampanjec večinoma uporabljamo posebne kozarce, je za najpristnejšo izkušnjo priporočljivo uporabiti kozarce za vino. S tem boste preprečili, da vanj pomolite svoj nos.
3. Ko kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico iz kleti.
Kakovost šampanjca upada, če je izpostavljen luči, zato ni priporočljivo kupiti steklenice s police. Če kupujete drag šampanjec, prosite za steklenico, ki jo hranijo v kleti. S tem boste dobili, za kar ste plačali.
LÆS MERE: Champagne eller mousserende vin til årets første dag
4. Šampanjca ne smete predolgo hraniti, preden ga odprete.
Pogosto velja prepričanje, da je šampanjec boljši, če je starejši. A to ne drži za vse vrste šampanjca. Večinoma je za pitje pripravljen takoj, zato ni treba čakati na pravo priložnost. Danes zvečer je že lahko prava priložnost, da ga pijete.
5. Šampanjca ne shranjujte v hladilniku.
V hladilniku ga hranite le kratek čas. Bolje je, da ga shranjujete v omari, kjer je dovolj hladno. Naj bo steklenica dobro zaprta, da se vonj šampanjca ne meša z drugimi vonji.
6. Najboljši šampanjec nastane na toplih in suhih območjih.
Vroča in dolga poletja niso najboljši znak za naš planet, so pa koristna za šampanjec. Toplota namreč uravnava sladkor, suho vreme pa omogoča, da je grozdje polnejšega okusa.