Hvert år vælger Verdenssundhedsorganisationen (WHO) et tema, som den fremhæver endnu mere på sin fødselsdag, Verdenssundhedsdagen den 7. april. Denne gang skubbede hun fødevaresikkerhed i højsædet, da hun vil minde de ansvarlige og offentligheden om dens betydning, og hvad vi selv kan gøre for at sætte mad på bordet, der er sikkert at spise. At det er et presserende problem, fremgår af det faktum, at hele Sloveniens befolkning globalt dør årligt som følge af følgerne af usikre fødevarer.
7. april 2015, 65. Verdenssundhedsdag, bo v znamenju varnosti hrane. Namreč hrani, ki vsebuje bakterije, parazite, viruse in kemične snovi, lahko pripišemo krivdo za več kot 200 bolezni, vse od driske do raka. Kljub ”doterani” skrbi za varnost živil pa na hrano vseskozi pretijo nove grožnje (novi patogeni, spremembe v okolju, v proizvodnji in distribuciji,…), sploh odkar je svet postal globalna vas in kontaminacije in virusi preskakujejo iz kontinenta na kontinent kot za šalo.
Vse to predstavlja še dodaten izziv in potrebo po okrepitvi sistemov za varnost živil, države pa morajo pri tem delovati skupaj, saj edino tako lahko posežejo v črno statistiko. Tu kot mentor vskoči WHO, ki si želi izboljšanja varnosti preskrbe s hrano, ki se začne pri kmetiji in konča na krožniku. WHO poleg priporočil odgovornim ponuja tudi pet vsakdanjih nasvetov, kako do varnejše hrane:
- Naj bo čisto
- Ločujte surovo in kuhano hrano
- Hrano temeljito skuhajte
- Živila hranite na primernih temperaturah
- Uporabljajte neoporečno vodo in surovine
LÆS MERE: Forårs madvaner og kost for bedre velvære
Mere information:
www.who.int