At fjerne sukker fra din kost er ikke den nemmeste ting at gøre, men det giver enorme fordele. Så snart du beslutter dig for at blive sukkerfri, vil din krop opleve mange positive forandringer, samt nogle ubehagelige kortvarige abstinenssymptomer.
Tukaj je 10 sprememb v vašem telesu, do katerih pride po tem, ko prenehate uživati sladkor.
Videti boste mlajši
Sladkor = gube, han siger Anthony Youn, dr. med., estetski kirurg iz Michigana. V svoji knjigi The Age Fix razkriva, kako lahko svoj videz pomladite za kar deset let. Kot pravi, sladkor povzroča glikacijo, proces, s katerim se molekule sladkorja na naši koži vežejo ter deformirajo kolagen in elastin, dva glavna proteina, ki dajeta koži mladostnost in prožnost. Ko se odrečete sladkorju ali zmanjšate količino sladkorja, ki ga zaužijete, zmanjšate koncentracijo glukoze in inzulina v krvnem obtoku ter zmanjšate kronično in akutno vnetje, povezano s staranjem. Dr. Youn pravi, da boste v 14 dneh po prenehanju uživanja sladkorja spet zasijali.
Vaše počutje se bo izboljšalo
Megan Gilmore, certificirana nutricionistična svetovalka iz Kansas Cityja v Kansasu in avtorica knjige No Excuses Detox: 100 Recipes to Help You Eat Healthy Every Day, opozarja na dejstvo, da je uživanje sladkorja povezano z depresijo. Uživanje sladkorja namreč povzroči kronično vnetje, ki vpliva na delovanje možganov. Ko se boste odpovedali sladkorju, se boste počutili, kot da se je okrog vas dvignila megla in se je izboljšalo vaše razpoloženje. To razliko boste občutili že po samo enem do dveh tednih, pravi. Forskning v junijski številki revije American Journal of Clinical Nutrition iz junija 2015 to potrjujejo. Ženske, ki so uživale hrano z visokim glikemičnim indeksom in veliko dodanega sladkorja, so bolj verjetno depresivne kot ženske, ki pojedo manj teh živil.
Lahko zmanjšate telesno težo
V povprečju dnevno zaužijemo 22 čajnih žličk sladkorja, kar je približno 350 kilokalorij, je zapisano v znanstveni izjavi ameriškega združenja American Heart Association, objavljeni v časopisu Circulation. “Sladkor nas lahko zasvoji, in ko zmanjšamo količino, ki jo zaužijemo, ustavimo tudi potrebo, zato porabimo manj kalorij in shujšamo,” pravi Kaufman. Uživanje presežka sladkorja lahko povzroči odpornost proti leptinu, hormonu, ki uravnava lakoto in ki telesu sporoči, kdaj naj preneha jesti. Ko boste zaužili rafinirani sladkor, vaše telo morda ne bo dobilo signala, da ste polni, zaradi česar boste pojedli preveč kalorij in pridobili težo, pravi Gilmore. Pravi še, da se bodo začeli vaši hormoni, ko sladkor zamenjate z polnovredno hrano, naravno uravnati in pošiljati možganom signale, ko boste dovolj pojedli. Posledično lahko shujšate – pogosto že v prvem tednu.
Manj boste prehlajeni
Sukker prispeva h kroničnim vnetjem, kar zmanjšuje sposobnost našega imunskega sistema za boj proti prehladu in gripi, pravi Gilmore. Če zmanjšate sladkor v svoji prehrani, boste skozi leto zagotovo manjkrat smrkavi, zmanjšali pa se bodo tudi simptomi alergij in astme. Et studie, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, je pokazala, da uživanje 100 gramov sladkorja na dan (ne glede na to, ali gre za glukozo, fruktozo, saharozo, med ali pomarančni sok) zmanjša sposobnost belih krvnih celic za uničevanje bakterij, in sicer za kar 50 odstotkov.
Zmanjšate lahko tveganje za diabetes tipa 2
Prenehanje uživanja sladkorja daje naravnim sistemom za razstrupljanje telesa priložnost, da opravijo svoje delo. “V prvih nekaj urah brez sladkorja bo vaša trebušna slinavka začela proizvajati manj inzulina in tudi vaša jetra bodo začela predelovati zalogo shranjenih toksinov,” pravi Marc Alabanza, certificirani prehranski svetovalec in programski direktor GroundSea Fitnessa. Ta proces bo trajal malo dlje, če ste že odporni proti inzulinu, dodaja. Odpornost proti inzulinu se pojavi pri preddiabetesu in diabetesu tipa 2, kar pomeni, da čeprav vaše telo proizvaja hormon inzulin, se nanj ne odzove pravilno. “Čas, ko se večina teh simptomov povsem umiri, lahko traja tudi do pet tednov, potem pa vaš organizem ne bo več suženj rafiniranemu sladkorju,” han siger.
Zmanjšali boste tveganje za srčne bolezni
“Ko se poviša glukoza po sladki hrani, se naš inzulin poveča, da jo kompenzira, in to aktivira del našega živčnega sistema, ki poviša krvni tlak in srčni utrip,” pravi Kaufman. Visok krvni tlak je glavni dejavnik tveganja za srčne bolezni, prav tako sladkorna bolezen tipa 2 in debelost, ki sta povezani s čezmernim uživanjem sladkorja, poroča združenje American Heart Association. Sladkor poveča tudi količino trigliceridov (nezdravih maščob v krvi), kar povečuje tveganje za srčne bolezni in možgansko kap. V eni izmed študij, opravljenih leta 2014, so tisti, ki so zaužili največ dodanega sladkorja, pogosteje umrli za srčnimi boleznimi kot njihovi kolegi, ki so ga zaužili manj.
Vaš zadah in nasmeh se bosta izboljšala
Saul Pressner, zobozdravnik iz New Yorka, pravi, da je sladkor glavni dejavnik, ki povzroča zobno gnilobo, saj v kombinaciji z bakterijami v ustih tvori kislino, ki povzroča razpad zob. Tudi vaš zadah se bo izboljšal, saj sladkor, ki ga zaužijete, hrani bakterije, ki povzročajo slab zadah.
Vaše spolno življenje bo boljše
Pri moških uživanje sladkorja povzroča dvig ravni inzulina, ta pa lahko zmanjšuje spolni nagon in spolno funkcijo, pravi Mark Hyman, zdravnik v centru za funkcionalno medicino Cleveland Clinic v Ohiu in ustanovitelj centra UltraWellness v Lenoxu, Massachusetts. Sladkor prav tako vpliva na ženske spolne hormone, pravi dr. Hyman, avtor več knjig, vključno z desetdnevno razstrupljevalno dieto. Vpliv ima lahko precej večje razsežnosti. “Hormonsko neravnovesje lahko povzroči, da ženske izgubijo lase na lasišču ter pridobijo dlake po obrazu, pojavijo se jim lahko akne in tudi neredne menstruacije.”
Spali boste kot dojenčki
Vaš sladek večerni prigrizek vam lahko pokvari miren spanec in celo povzroči nočno potenje, pravi dr. Hyman v raziskavi, objavljeni v BMJ Open. Uživanje sladkorja pred spanjem pa lahko tudi poviša raven stresnih hormonov, kar vodi v težave s spanjem.
Ostanite v formi
Po besedah novozelandskega zdravnika Paula Sharada, avtorja knjige The Genetics of Health: Understand Your Genes for Better Health, se ni ravno preprosto odpovedati sladkorju. “Sladkor človeka zasvoji, in ko ga prenehamo uživati, se lahko sprožijo simptomi odtegnitve,” pravi. Spremembe razpoloženja, kot sta tesnoba in jeza, trajajo približno dva tedna po tem, ko smo prenehali uživati sladkor. Če pa ste uživali velike količine sladkorja v daljšem obdobju, lahko simptomi trajajo tudi en mesec. Tudi umetna sladila, kot je aspartam, povzročajo odtegnitvene učinke, zato jih je najbolje ne uporabljati, pravi. Alabanza dodaja, da se lahko pojavijo tudi glavoboli in gripi podobni simptomi, ki pa jih lahko zmanjšate z vadbo. Zmerna do hitra hoja lahko pomaga, saj nekoliko pospeši krvni obtok in presnovo, okrepi imunski sistem, predvsem pa da posamezniku nekaj pozitivega, na kar se lahko osredotoči.