Mangler du ideer til en let sommerfrokost? Så er disse opskrifter med æg det rigtige valg. Alle ved, hvordan man laver pocheret æg, røræg og hårdkogte æg. Det er dog muligt at tilberede æg på mange forskellige måder. Her præsenterer vi udvalgte opskrifter, der giver dig lyst til at spise æg hver dag. Bare vær forsigtig med ikke at overskride den anbefalede daglige dosis.
Æg so ena izmed tisti jedi, ki se jih enostavno ne moreš naveličati (pod pogojem, da jih imaš rad/-a seveda). Vendar pa je nekaj svežega vetra kljub temu vedno doborodošlega. Tukaj so recepti z jajci, ki to jed postavijo v novo perspektivo.
Sendvič z avokadom in jajcem
Ingredienser
- 8 store æg
- 1/3 skodelice majoneze
- 1/3 skodelice jogurta
- 1 spiseskefuld sennep
- saft af 1 citron
- 1 žlica belega kisa
- 3 žlice sesekljanega drobnjak
- 2 žlici sesekljane bazilike
- knivspids salt
- en knivspids peber
- 2 spsk kapers
- 1 sesekljna čebula
- 1 sesekljan avokado
- 8 rezin polnozrnatega kruha
- 1 velik paradnižnik
- solatni listi
Forberedelse
Jajca kuhaj 11 minut, nato jih ohladi, olupi in seseklaj v posodo. V majhni posodi zmešaj majonezo, jogurt, gorčico, limonin sok in kis. Dodaj drobnjak in baziliko in začini s soljo in poprom. Mešanico polij čez jajca. Dodaj kapre, sesekljano čebulo in avokado. Nežno premešaj. Sestavi sendviče. Začni z mešanico jajc in avokada. Dodaj rezino paradižnika in na koncu obloži s solatnim listom.
Jajca s šparglji in paradižniki v pečici
Ingredienser
- 400 g asparges
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 4 æg
- 2 spsk olivenolie
- 2 ščepca timijana
- salt
- peber
Forberedelse
Segrej pečico na 180°C. Pripravi pekač in ga obloži s papirjem za peko. Odreži oleseneli del šparljev. Umij šparglje in paradižnike in jih porazporedi po pekaču. Polij z olivnim oljem in začini s timijanom, soljo in poprom. Peči 10 minut. Po pečeni zelenjavi ubij jajca in jih začini s soljo. Vrni v pečico za 7 minut in postrezi.
Omleta s pestom in kozjim sirom
Ingredienser
- 3 æg
- salt
- peber
- 2 žlici drobljenega kozjega sira
- 1 žlica narezanih sušenih paradižnikov
- 1 žlica pesta
- sesekljana sveža bazilika
Forberedelse
Segrej namaščeno posodo. Ubij in zmešaj jajca, dodaj sol in poper. Jajca vlij v posodo in jih mešaj, dokler ni omleta skoraj narejena. Po jajcih razporedi sir in suhe paradižnike. Na koncu dodaj pesto in baziliko ter postrezi.
Jajca v kruhovih posodicah
- 4 kruhove rolice
- 1/3 skodelice ribanega sira
- 4 æg
- 1/3 skodelice sladke smetane za kuhanje
- salt
- peber
- 2 spsk hakket persille
Forberedelse
Segrej pečico na 180°C. Pripravi pekač in ga obloži s peki paprijem. Kruhovim rolicam na sredini izdolbi luknjo. Razporedi jih po pekaču. Vanje najprej razporedi polovico ribanega sira. Nato v vsakega ubij jajce in ga zalij s smetano za kuhanje. Vsako jajce začini s soljo in poprom. Peči približno 15 minut. Posuj s preostalim sirom in ponudi.
Jajca v paradižniku
Ingredienser
- 2 spsk olivenolie
- 8 paradižnikov
- 8 æg
- 1/3 skodelice mleka
- 1/3 skodelice parmezana
- salt
- peber
- sveža sesekljana zelišča
Forberedelse
Segrej pečico na 180°C. Pripravi pekač in ga obloži s peki paprijem. Paradižnikom sredini izdolbi luknjo. Razporedi jih po pekaču. Nato v vsakega ubij jajce in ga zalij z mlekom. Po vrhu posuj parmezan. Vsako jajce začini s soljo in poprom. Peči približno 15 minut. Posuj s svežimi zelišči.