Opmærksom på tyrkiske kaffeelskere! Vi har en ny måde at tilberede tyrkisk kaffe til dig på, hvilket faktisk ikke er nyt, da det er en traditionel proces. Madlavning i varmt sand. Hvis du virkelig er en rigtig drikker af tyrkisk kaffe, så ved du, at tilberedning er en slags ritual, så det vil ikke være overflødigt, hvis denne form for tilberedning tager lidt længere tid end normalt. Fra byen Aqaba i Jordan kommer en video, der viser, hvordan tyrkisk kaffe brygges på traditionel vis.
Če ste eni tistih, ki jutra ne morete začeti brez skodelice kave, potem boste še enkrat več prišli na svoj račun. Tokrat smo pod drobnogled vzeli tradicionalni način kuhanja turške kave, Som indeholder vroč pesek. A še prej malce osvežimo znanje priprave turške kave. Ključno je, da džezva ni prevelila, da se na stenah ne nabire preveč pene, saj ta kavi daje grenak priokus. Enako ne sme biti ta premajhna, saj nam bo kava hitro pobegnila čez rob. Priprava turške kave poleg džezve izstopa tudi po tem, da pri kuhi vodo zavremo. Zato vmes nikoli ne smemo odlepiti oči od posode.
Turki pravijo, da mora biti kava ”črna kot vrag, vroča kot pekel, čista kot angel, sladka kot ljubezen”, kar pomeni, da ji dodamo tudi sladkor (tega pomešamo z zmletimi kavnimi zrnci in vodo).
LÆS MERE: Coffee for the Gods – lavet af kaffe og en issandwich
Pri povsem tradicionalnem načinu džezve ne izpostavljamo ognju na štedilniku, saj ta vročino črpa iz vročega pesku (najlažje je, če je ta v voku). Kako hitro kava znova zavre je torej odvisno kako globoko jo zarijemo. Več pa v video posnetku: